Szakmai ellenőrzés nélkül építhetik át a gellérthegyi Citadella környékét
Kult Domány András 2020. július. 11. 10:50

Szakmai ellenőrzés nélkül építhetik át a gellérthegyi Citadella környékét

author
Szerzőnk Domány András

Rövidül az ügyintézési határidő is.

A Citadella erőd és sétány fejlesztésével, valamint A Magyar Szabadságharcosok Múzeuma és kiállítás megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány, miután nemrég törvényt hoztak erről.

„A Citadella erőd és környezete megújításához és értékőrző fenntartásához” szükséges beruházásokról hozott kormányrendelet nem csak lerövidíti a különböző hatóságok ügyintézési határidőit, hanem azt is kimondja, hogy ezekkel kapcsolatban

  • építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni,
  • építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,
  • településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni,
  • településképi bejelentési eljárásnak nincs helye,
  • a településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció nem kötelező,
  • a Műemléki Tanácsadó Testület szakértői véleményét nem kell kikérni,
  • közterület alakítási terv készítésének és alkalmazásának nincs helye.

Vagyis a főváros egyik leglátványosabb központi helyén, a Gellérthegy tetején szinte minden szakmai intézmény véleményét mellőzni lehet.

Az állami tulajdonú Várkapitányság erre a célra külön kft-t hoz létre, amelynek működésére és a beruházások előkészítésére 2,5 milliárdot szánnak. Ennek egy részét előlegként ”külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül”, vissza nem térítendő egyedi támogatás formájában utalják ki.

A kormány döntése értelmében a sikló is megépülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már Magyarországon is vannak eredmények a koronavírus maradandó hatásairól
Itthon Serdült Viktória 2020. augusztus. 07. 06:30

Már Magyarországon is vannak eredmények a koronavírus maradandó hatásairól

Az intenzív ápolásra szorult betegek utánkövetésére és rehabilitációjára márciusban kezdtek el protokollt kidolgozni az ország legnevesebb szakemberei. Egy-egy sokáig lélegeztetett beteget kivéve egyelőre nem tapasztaltak hosszabb távú, súlyosabb következményeket a koronavírusból gyógyultak egészségügyi állapotában.