Kult hvg.hu 2018. november. 05. 10:10

Milliókért árulják a legnagyobb hatású francia költő öngyilkos gondolatait

A levél, melyet Charles Baudelaire múzsájának címzett, és amelyben a költő megvallja, hogy hamarosan öngyilkosságot követ el, megközelítőleg 76 millió forintot ér.

Az 1845. június 30-án kelt levelet az elkeseredett Baudelaire Jeanne Duval szeretőjének írta. Ebben a francia szimbolizmus úttörőjeként is számon tartott, akkor mindössze 24 éves költő kifejtette, hogy öngyilkosságot fog elkövetni.

Mire ezt a levelet megkapod, halott leszek. Megölöm magam, mert már nem tudok tovább élni, elviselni az elalvás és az újbóli felébredés terhét

 – írta Duvalnak. A levelet most árverésre bocsátja egy francia aukciós ház, a kézirat kikiáltási ára 234 ezer euró, azaz majdnem 76 millió forint.

Baudelaire komoly anyagi gondokkal küzdött, örökségét hamar eltékozolta, ezért kínozták a sötét gondolatok. Nem sikerült azonban az öngyilkossági kísérlete, mellkason szúrta magát, de komoly sérülések nélkül megúszta a dolgot. További 22 évet élt, legnagyobb hatású kötetét, A romlás virágait is csak ezt követően, 1857-ben jelentette meg. Charles Baudelaire 1867-ben, szifiliszben halt meg.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.