Kult Csatlós Hanna 2018. augusztus. 04. 08:02

Mesél a sofőr: Kate McKinnon sírt a nevetéstől, amikor meghallotta az Animal Cannibals-számot

Csatlós Hanna
Szerzőnk Csatlós Hanna

Villáminterjút készítettünk azzal a produkciós asszisztenssel és sofőrrel, aki megtanította Kate McKinnonnak a Yozsefváros című szám szövegét. Így lett egy amerikai színésznő magyar nyelv iránti rajongásából kis magyar könnyűzenei tündérmese; így jutott el az Animal Cannibals rapszerzeménye túl az Óperenciára.

Nyilván a fene se gondolta volna a kilencvenes évek közepén, hogy egy annyira belterjes rapszám, mint a Budapest egyetlen kerületére koncentráló Yozsefváros bő húsz évvel később egy amerikai talk show-ban fog elhangozni. Le is esett az Animal Cannibals álla, amikor a minap Kate McKinnon a Tonight Show-ban egy kezdőhöz képest briliáns magyarsággal elrappelte a számukat. Az ezt bizonyító videót mostanra ötmillióan látták, és többek között a Rolling Stone zenei magazin is megemlékezett a magyarul szövegelő McKinnonról, a cikkbe ráadásul az eredeti zenét is belinkelték. A színésznőnek az őt furikázó magyar produkciós asszisztens, Erik (kérte, hogy a vezetéknevét ne tegyük közzé) tanította meg a számot, amikor McKinnon Mila Kunisszal Budapesten forgatta A kém, aki dobott engem című filmet. Így tulajdonképpen Eriknek köszönheti az Animal Cannibals, hogy önálló amerikai turnéra indult a nóta. Eriket telefonon értük el.

hvg.hu: Honnan jött egyáltalán az ötlet, hogy bármit megtanítson magyarul Kate McKinnonnak?

Erik: Ő olyan, hogy ha megérkezik egy másik országba, akkor szeret valamennyit felvenni az adott ország nyelvéből. A magyar nagyon megtetszett neki, mert nehéznek találta, kihívást jelentett a számára. Vett magyar nyelvkönyveket, de - mivel a munka miatt napi szinten kapcsolatban voltunk - én is tanítgattam őt. Volt egy kis jegyzetfüzete, és folyamatosan kérdezgetett, amikor vittem autóval a forgatásra, hogy mi hogy van magyarul. Kate egy nagyon okos nő, egy valóságos zseni. A Columbia Egyetemen végzett és rettenetesen jó a nyelvérzéke, úgyhogy az idő alatt, amíg itt volt Magyarországon – körülbelül öt hónapot forgatott Budapesten – gyakorlatilag alapszinten megtanult magyarul. Mikor visszament Amerikába, már tudott valamennyire ragozni, beszélgetni magyarul, a boltban tudta az élelmiszerek nevét.

hvg.hu: Miért pont a Yozsefváros szövegét mutatta meg neki?

Erik: Ez úgy jött, hogy hetekig a nyolcadik kerületben forgattunk a Tömő utcában, minden nap ide kellett elhoznom a szállodájából, egy idő után a Práter utcai forgatási bázisunkról. Kérdezte, hogy ez "milyen neighbourhood", mire mondtam neki, hogy ennek a kerületnek története van, mert ez még egy rosszabb környék volt a 90-es években, Józsefváros a neve, és én itt nőttem fel. Azt is mondtam, hogy amikor még gyerek voltam, akkor erről a kerületről a 90-es években született is egy magyar rap zene. "Ne hülyéskedj, ezt azonnal meg kell mutatnod" - vágta rá. Úgyhogy beütöttem Youtube-ra, kihangosítottam a Range Roverben a zenét, és ahogy haladtunk egyre beljebb a Józsefváros gyomrába, hallgattuk a számot, én is elkezdtem rappelni közben. Ő sírt a nevetéstől, csapkodta a térdét. Kérdezte, hogy meg tudnám-e neki ezt számot tanítani, én meg rávágtam, hogy persze.

Először lemásolta a dalszöveget, majd aláírta fonetikusan a kiejtést, és aztán soronként átvettük, hogy mi mit jelent pontosan. Miért lóg a gubis „derékig a kukában”, mit jelent az "ócska, szakadt ruha", satöbbi.

hvg.hu: Mennyi idő alatt tanulta meg?

Erik: Ezzel körülbelül két-három hétig foglalkoztunk, naponta 10-15 percet tanultunk, és a többit meg maga gyakorolta be, mikor már kint volt Amerikában.

hvg.hu: Említette, hogy majd szeretné valamikor a számot előadni?

Erik: Elég sok mindenkivel összebarátkozott itt a stábtagok közül, jóba lett az asszisztensekkel és a make up artisttal is, így júliusban meglátogatott minket, és akkor említett valami hasonlót. Mondta, hogy készül a film (A kém, aki dobott engem - a szerk.) bemutatójára, hamarosan promózni fogja a filmet, és hogy ennek kapcsán beszélnie kell majd a budapesti élményeiről. Kérdezte, hogy szerintem a magyarok megharagudnának-e, ha megemlítené a Yozsefváros című számot is? Mire én: "most viccelsz?! Hát megőrülnének érte!" Akkor még nem tudtam, hogy majd a Jimmy Fallon Tonight Show-jában elő is adja azt.

Erik és Kate McKinnon

hvg.hu: Mivel töltötte az idejét az egyhetes magyarországi kiruccanás alatt?

Erik: Találkozott velünk, és amennyi időm volt, én is foglalkoztam vele, elmentünk sétálni ide-oda, vacsizni. Szerette volna kipróbálni a klasszikus magyar ételeket, de mivel vegetariánus, nem nagyon volt lehetősége megkóstolni a töltött paprikát, a töltött káposztát vagy a csirkepaprikást. Úgyhogy mielőtt visszament, főztem neki, megcsináltam ezeknek a vega változatát.

hvg.hu: Az Animal Cannibals megkereste  a hirtelen jött amerikai hírnév miatt?

Erik: Qka MC bejelölt Facebookon és írt nekem egy köszönőlevelet.

hvg.hu: A másik főszereplővel, Mila Kunisszal hogy jött ki?

Erik: Mila Kunis is fantasztikus. Ő sok időt tölött a családjával, a férjével, Ashton Kutcherrel mindenhova testőrök nélkül járkáltak. Nagyon barátságosak voltak.

Mila Kunis, Erik és a stáb

hvg.hu: Milyen híres színészekkel lett még jóban a pályafutása során?

Erik: Én gyakorlatilag tíz éve csinálom ezt az asszisztensi munkát, és sok Oscar-díjas színész megfordult már nálam az autóban, de neveket nem szeretnék említeni, mert minden filmnél köt engem egy titoktartási szerződés, jobb az óvatosság. Ebben a munkában az a legfantasztikusabb, hogy nagyon pörgős, jó megismerni nagy színészeket, akikből - miután sikeres emberek - nagyon sok pozitív energia árad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.