Kult hvg.hu 2017. május. 08. 17:20

Rejtélyes dobozok tűntek fel ismét Budapesten, mindenki bátran beléjük nézhet

Nem madáretető, nem postaláda, hanem mini kiállítótér. Ráadásul egy elemlámpával éjjel is megfigyelhető a benne rejlő világ.

Legálisan lehet kukkolni Budapesten, miután ismét kihelyezték a város több pontján a SKUBI-dobozokat. Tavaly már láthatóak voltak ezek a Duna-parti fákon és más tereptárgyakon egy művészeti projekt keretében, amelynek célja az volt, hogy a látogatók elgondolkodjanak a Duna életünkben betöltött jelentőségéről.

A SKUBI egy mini kiállítótér, amiben életkortól és foglalkozástól függetlenül bárki elkészítheti alkotását: a fából készült doboz egyik végén fényáteresztő üveg, a másikon kukucskáló nyílás van. A belső térben az alkotók egyszerű eszközökkel, vagy akár kifinomult művészeti módszerekkel is elkészíthetik munkájukat – olvasható a projekt oldalán.

A dobozban megjelenhetnek szövegek, alakok, feliratok, tárgyak, amelyeket a bekukucskáló érdeklődők akár éjjel is láthatnak egy elemlámpa segítségével. Alapesetben három rétegben lehet a belső térben alkotni, de a rétegek száma növelhető vagy csökkenthető, ez az alkotó fantáziájára és ügyességére van bízva. A rétegek áttetszőek, így a térhatás is érvényesül – magyarázzák.

A sorszámozott dobozokat pántolószalaggal rögzítették fákhoz vagy más tereptárgyhoz, és tavaly június közepétől július közepéig voltak kint először. Akkor olyan alkotások voltak bennük láthatóak, amelyeket öt workshopon készítettek el felnőttek és gyerekek.

Idén a dobozok egy részét újra elővették a Budapest100 programja keretében, és most a Kiscelli Múzeum archív fotói elevenednek meg összesen húsz SKUBI-ban a Duna mindkét partján, nagyjából a fotók készítésének eredeti helyszínein. A kiállítás a Múzeumok Éjszakájáig, azaz 2017. június 24-ig látható. A helyszínek felsorolása itt található. Található ilyen doboz egyebek mellett a Batthyány téren, a Belgrád rakparton, a Bem rakparton vagy a Clark Ádám téren.

 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.