2016. május. 29. 12:55 MTI Utolsó frissítés: 2016. május. 29. 12:56 Kult

Karmesterkurzus Budapesten

Egészen pontosan karmester-mesterkurzust tartanak június 9. és 16. között a Budapest Music Centerben (BMC).

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány által szervezett mesterkurzust Eötvös Péter zeneszerző, karmester, Vajda Gergely karmester és Olivier Cuendet karmester vezeti. A meghívott vendég Helmut Lachenmann német zeneszerző, akivel közönségtalálkozón is megismerkedhetnek az érdeklődők június 13-án a BMC Könyvtárában.

A mesterkurzusra 18 országból érkezett jelentkezés, az előzetes szakmai válogatás után 12 résztvevőnek van lehetősége együtt dolgozni az Óbudai Danubia Zenekarral a BMC-ben. A koncertet megelőző próbákon Helmut Lachenmann is részt vesz, személyesen tanítja be művét, ami komoly tapasztalatszerzési lehetőséget jelent a fiatal karmestereknek.

A Bartók-év keretében megvalósuló Fókuszban Bartók/Kurtág/Lachenmann címmel meghirdetett nemzetközi karmesterkurzus hallgatói Bartók Béla II. hegedűverseny, Kurtág György Petite musique solennelle és Helmut Lachenmann ".zwei Gefühle.", Musik mit Leonardo című műveit próbálják és mutatják be a záró koncerten, június 16-án a BMC Koncerttermében.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány fiatal zeneszerzők és karmesterek továbbképzése mellett a 20. és 21. századi zene népszerűsítését, valamint nemzetközi hírű zeneszerzők személyes bemutatását tűzte ki célul. Ezért rendszeresen szervez mesterkurzusokat, valamint évente több alkalommal rendezi meg a mustMEET Composers közönségtalálkozót.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?