Vállalkozás Rácz Gergő 2024. november. 10. 10:30

Chili magyar módra? Megnéztük, itthon miként termelik a jalapeñót

Itthon sem zárkózik el a fogyasztó attól, hogy erőset, csípőset egyen, ebben globálisan sem lóg ki általánosságban a hazai ízlésvilág. De erős és erős között is van különbség, és ezt a magyar mezőgazdaságban is felismerték. Egy világviszonylatban kisebb, de sok sikerrel büszkélkedő csilifarmot látogattunk meg, egyúttal kifaggattuk a tulajdonosokat és az ott dolgozókat a módszertanukról, és általában, a paprikáról.

Magyarország déli részén chilit termelnek. Az erős paprika aligha újdonság, megy minden gulyásba és húslevesbe, de az ittenitől eltérő paprikák meghonosodása, és üzleti működőképessége viszont mindenképp érdekes – erről beszélgettünk Berki Adriánnal, és stábjával, amikor megmutatta nekünk a paprikaföldjét.

30 tonna chili

Elmondása szerint jelenleg 3 fajtát termelnek egy nagyobb birtok egy hektárján, ezek a jalapeno változatai. Korábban több fajtával kísérleteztek, az évek alatt sok fajta termett a földön. A paprikát egy holland hátterű cégnek szállítják, éves mennyiségű megállapodás alapján, ez 30 tonna. Partnerük a BWA, amely fűszerpaprikát évente 3500 tonnában vásárol fel beszállítóitól.

Berki Erika és Adrián
Lakos Gábor

Adrián a földet feleségével, Erikával műveli, de a lelkesedés láthatóan átragadt az iskolás éveit épp megkezdő fiukra is. A tevékenység azonban nem csak a termőföldi munkát jelenti esetükben, hanem azt is, hogy az ahhoz szükséges berendezéseket maga Adrián állítja elő. A 3 milliós berendezések kiváltását meg tudja oldani autodidakta módon 300 ezerből – mutatta a saját kezűleg legyártott eszközöket.

Lakos Gábor

Megnézhettük például, hogy milyen csepegtetőrendszert építettek ki a farmra. Ennek azért is van példaértéke, mert a hazai mezőgazdaságban az öntözési technológiák gyenge kihasználtsága állandó probléma, erről szakmabeliek és politikusok is évek óta sokat értekeznek.

A klimatikus viszonyok változása és a sokszor elmaradó beruházások miatt jó ideje alulteljesít a magyar mezőgazdaság. Az öntözés visszatérő rákfene, erre láthattunk egy aránylag kis, művelt területen házilag szállított választ.

Az időjárással szemben azonban minden törekvés ellenére nincs ellenszer. A betakarítás idejére tervezett látogatásunkat többször átütemeztük, lévén a paprika nem akart beérni, október végi ottjártunk után nem sokkal pedig már fagykárokkal kellett megküzdeni a földeken.

Lakos Gábor

Meséltek azonban olyan esetről is, amikor a jégeső okozott hatalmas károkat a terményben, ami szintén nehezen megkerülhető.

Kéred a pokol tüzét?

A fajtákkal való kísérletezés kapcsán kérdeztük Adriánt, hogy a nemesítés, vagy esetleges újratervezés alapján milyen utat választanak. Nagyon leegyszerűsítve: a húsos paprikára van kereslet, aminek jó az íze, vagy egy kapszaicinbombára, ami nagyon jó élményt tud adni a kedvelőinek, de másoknak leégeti a fejét?

Le kell tarolni a Scoville-skálát?

A jelenségről van házi beszámolónk is, de rájöttek, hogy a híres ember, ha a kapszaicin terhe alatt kell vallania, nagyon szórakoztató tud lenni.

Sean Evans Reveals the Season 25 Hot Sauce Lineup | Hot Ones

Get ready for the Season 25 premiere next Thursday, September 19, with the legendary footballer Zlatan Ibrahimović! But first: a brand-new hot sauce lineup to sink your teeth into, Spice Lords. Watch as Sean Evans breaks down the Scoville-laced gauntlet that will be burning up celebrities from now through the holidays, and get your 10 pack at Heatonist.com to play along!

Adrián egyértelműen a jó minőségű paprikák mellett tette le a voksát, ahol nem az a cél, hogy minél erősebb legyen, hanem jó, húsos paprikát tudjanak leszüretelni, ami eljut a végén a fogyasztóhoz is.

Lakos Gábor

A termeléshez a magok hibrid fajtáját szerzik be. Ugyan a kifejlett paprikáknak vannak saját magjai is, a tapasztalat azt mutatja, hogy a termesztésre szánt magok jobban bírják a terhelést. Ezek megvásárlása a szezonban eleve egy befektetést jelent.

Paprikás munka

Bár a paprikák nevelését maguk végzik, a termény begyűjtésére kell a többlet munkaerő. Adriánék maréknyi visszatérő emberrel dolgoznak, máshol, nagyobb terepeken sokkal több ember szedi a paprikát, amit ő kifejezetten kerül. Mint mondja, a nagyobb szüretelő brigád egyszerűen letapossa menet közben a termést, ez pedig azon a földön, amelyen ők gazdálkodnak, felesleges kár.

Lakos Gábor

A chilit szedők azt mondják, más földeken is dolgoznak a szezonban, ez jelentős részben kényszer is. A jalapeno szedése közben faggatott egyik dolgozó szerint a környéken nincs más lehetőség, ilyen és hasonló munkákból tartja el magát és családját.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.