Fejlődni akart a MÁK étterem, de nem volt elég tőkéjük, ezért megkeresték Gerendai Károly cégét. A Costes Group felerészben beszállt a MÁK-ba, de a tulajdonrészhez jutott Mizsei János séf is.
50 százalékos tulajdonrészt vásárolt a MÁK étteremben a Gerendai Károly által alapított Costes Group – közölte utóbbi csütörtökön.
“A 2022-es Michelin Guide Magyarország Fiatal Séf díjas Mizsei János konyhája évek óta megkérdőjelezhetetlenül ott van hazánk legkiemelkedőbb éttermei között, és a magyar toplisták mellett a Michelin Guide is az általa ajánlott éttermek között tartja számon, így nem csoda, hogy egy olyan szakmai partner is felfigyelt rá, mint a Costes Group” – írták.
A közleményben idézett Gerendai Károlyt szavaiból kiderül, hogy az ügyletet a MÁK eddigi tulajdonosa kezdeményezte, aki jelezte feléjük: tőkére, illetve szakmai, menedzsment támogatásra lenne szükségük az átalakításokhoz és a szükségesnek ítélt fejlesztésekhez.
“Mindig is szimpatizáltam a MÁK étterem laza, fiatalos, ugyanakkor rendkívül magas színvonalon megvalósított koncepciójával – idézték Gerendait, aki szerint cégével már korábban arra jutottak “az iparágat sújtó nehézségek kapcsán” – a pandémiára, a rezsi- és inflációs válságra utalt ezzel –, hogy előre menekülnek, és újabb vendéglátó projektekbe vágnak bele,
úgyhogy nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a közeljövőben még lesznek további bejelentéseink is
– idézték Gerendait, aki azt is elárulta, mi tetszik neki a MÁK-ban: “Mizsei Jani és csapata egyszerre meg tud felelni a Michelin-teszterek magas elvárásainak, és egy fiatalabb, de a minőségi gasztronómia iránt már érdeklődő közönség igényeinek. Ráadásul a környezettudatosságuk és a hely egyedi hangulata kifejezetten jól illeszkedik a jelenlegi világtrendekbe.”
Az akvizícióról szóló közleményben idézik Koltai Gábort, a MÁK étterem alapító-ügyvezetőjét is, aki megerősítette, hogy pár hónapja maga kereste meg Gerendait, mivel
a bevételeink sajnos nem tudták kellően fedezni a továbbfejlődéshez szükséges kiadásokat.
Koltai a célok teljesítéséhez szükségesnek látta “a finanszírozás biztosabb alapokra helyezését, és a Costes Csoport éttermeinél már sokszorosan bizonyított professzionális menedzsmentmunkát is a MÁK fejlődésének szolgálatába állítani”.
Az alapító-ügyvezető örömmel konstatálta, hogy “a Costes csapata a konyhai koncepciónkba és a séfünk szakmai munkájába egyáltalán nem szeretne beleszólni”, és hogy ragaszkodtak hozzá, hogy a 11 éve séfként ott dolgozó Mizsei Jánossal hosszú távú szerződést kössenek, és tulajdonrészt is kapjon az étteremben.