Vállalkozás HVG 2023. október. 04. 12:22

A benzin drágulásához fogható áremelkedés jön a narancsleveknél

A narancslé ára várhatóan a másfélszeresére nő a magyar boltokban, míg a nyers gyümölcs ára egyelőre nem száll el. A floridai ültetvényeket két hurrikán tépázta, Európában pedig a tavalyi aszály okoz terméskiesést.

Jövőre – gyümölcstartalomtól függően – 40 százalék körüli drágulás várható a hazai boltokban a narancsleveknél és a narancsos vegyes gyümölcsleveknél – állítja egybehangzóan Mészáros Dezső, a Sió Eckes Kft., illetve Kardos Gábor, a Rauch Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A levek alapjául szolgáló narancslé-koncentrátumból komoly hiány alakult ki, a sűrítmény világpiaci ára pedig a tavalyi több mint kétszeresére, tonnánként 4,2- 4,3 ezer dollárra ugrott, és várhatóan ott is marad. Bár a Rauchnak hosszú távú szerződései vannak, a globális helyzet miatt ezeket a beszállítói csak részben tudják teljesíteni.

A magyar boltokban kapható déligyümölcs árára a floridai terméscsökkenés várhatóan nem lesz érdemi hatással, közvetve viszont a magyar léalma-felvásárlást segítheti: mivel a narancslé máris sokba kerül az Egyesült Államokban, helyettesítő termékként szóba jön az almalé, amit főleg Lengyelországból importálnak, de a lengyeleknél a korábbinál kisebb az idei termés.

Magyarországon jelenleg a dél-afrikai import határozza meg az árakat, így kilónként 900–1100 forintért kapható a déligyümölcs az üzletekben. A görögországi Lakonía régióban már megkezdődött a Valencia fajta betakarítása. Az ottani termelők szeptember elején óriási keresletről és magas árakról számoltak be, de ez a termék különlegesen korai piacra kerülésének köszönhető.

A cikk teljes terjedelmében az eheti HVG hetilap Gazdaság rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

HVG
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.