Vállalkozás hvg.hu 2022. október. 03. 18:20

A svájci szövetségi bíróság kiebrudalta az országból a Lidl csokinyuszijait

Éveken át húzódó per zárult le a svájci szövetségi legfelső bíróság döntésével.

Hosszú ideig pereskedett egymással a Lidl és svájci Lindt csokoládégyártó, aminek a végén a svájci legfelsőbb bíróság az utóbbinak adott igazat – írta meg a Qubit.

Röviden arról van szó, hogy a Lindt 1952 óta gyártja azokat a csokinyuszikat, amelyeket a Lidl később lekoppintott. Mindkét nyúl teljes alakú, négy lábon ül, a bajszukat három-három vonás jelzi. A pofájuk és a lábaik azonban már eltérnek, és amíg a Lindt termékén piros szalag van arany csengővel, a Lidlénél ez más formában és színben van jelen.

 

Egy helyi kereskedelmi bíróság tavaly első fokon még a Lindt ellenében döntött, de a legfelső bíróság most megváltoztatta az ítéletet. A döntés szerint az évente 160 millió példányban eladott csokinyulak külső jegyei védjegyoltalom alá esnek, mivel a tudományos igényű közvélemény-kutatások alapján Svájcban jól ismertek, vagyis a törvény értelmében meghonosodtak a piacon.

A Lidl közleményben jelezte, hogy a készletek már kimerültek, így nem kell megsemmisíteni a nyulakat. A német cég ügyvédje pedig arról beszélt, hogy jövőre is lesznek csoknyulak a Lidlben, csak majd máshogy néznek ki.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?