Vállalkozás MTI 2022. február. 15. 13:04

Soha ennyi meleget nem adott még a pesti szemét

Rekordmennyiségű hőt termelt tavaly a rákospalotai hulladékégető.

Rekordot ért el a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű távhőtermelése tavaly - közölte a létesítmény tulajdonosa, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt., amely szerint a hulladékhasznosító negyvenéves fennállásának legnagyobb volumenű távhőtermelését érte el tavaly:

egymillió gigajoule (GJ) hőenergiát állított elő.

Az 1982-ben üzembe helyezett, időközben teljes rekonstrukción átesett létesítmény Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye.

Közleményükben felhívták a figyelmet, hogy az Európai Unió klímavédelmi céljainak teljesítésében fontos szerep hárul a távhőszolgáltatói szektorra, és a 2020. végén elfogadott Nemzeti Energiastratégiában is kiemelten szerepel a Zöld Távhő Program.

Chopin és a szemétégető szembesít minket azzal, milyen sok hulladékot termelünk

A rákospalotai hulladékégető képeit, a szemét megsemmisülését idézi meg különböző budapesti helyszíneken egy új művészeti projekt. A FIREWORKS alkotói azt szeretnék, hogy lássuk, halljuk, érezzük, milyen a szemét megsemmisülése, és ezzel rádöbbenhessünk, milyen sokat termelünk belőle.

A célkitűzés értelmében a földgáz arányát a távhőtermelésben az országosan 70 százalék feletti szintről 50 százalékra kell csökkenteni 2030-ra. A most elért eredmény ehhez visz közelebb – írták.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2021-ben megtermelt hőenergia 28 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.