Vállalkozás hvg.hu 2021. november. 26. 17:42

Átveheti az állam Bige László műtrágyagyárának üzemeltetését

A Nemzeti Agrárkamara kilátásba helyezte, hogy az állam át is veheti a műtrágyagyár üzemeltetését. Mindez egy olyan szakmaszintű egyeztetésen hangzott el, amelyre Bige László cégét meg sem hívták – közölte a vállalat.

Közleményt adott ki Bige László milliárdos cége, a Nitrogénművek Zrt. – számolt be a 24.hu. A közlemény azt írja, hogy az Agrárminisztérium november 19-én egyeztetett a magyar műtrágyapiac kereskedőivel és viszonteladóival arról, „hogyan tartható határon belül a magyar műtrágya”.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a gazdálkodók azt várják el, hogy a magyar műtrágyák az országon belül maradjanak. „Ha a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László úr így folytatja (műtrágyaexporttal és áremeléssel), akkor komolyabb állami beavatkozásra lehet szükség.”

Bige cége szerint arra is felhívták a figyelmet, hogy az állam akár át is veheti a gyár üzemeltetését annak érdekében, hogy a műtrágyatermelést állami kontroll alá vonják.

A milliárdos vállalkozó cégcsoportja a fentiekkel kapcsolatban közölte: a társaság már korábban jelezte aggodalmát a piaci instabilitás és a felmerülő kockázati tényezők miatt, megkeresve az Agrárminisztériumot és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. A céget ennek ellenére, mint egyedüli nitrogénalapú műtrágyagyártót és jelentős forgalmazót nem hívták meg semmilyen egyeztetésre. Egyúttal állítják: a társaság folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak, közép-európai piaci árszinten.

Bige Lászlóval a HVG korábban készített interjút:

Bige László: "Annyit adok Márki-Zaynak, amennyit kér"

A szorongatott helyzetű műtrágyamágnás sem eladni, sem bezárni nem akarja érdekeltségeit, miközben a hatalom szerinte tönkre akarja tenni, hogy olcsón megszerezze a birodalmát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.