Vállalkozás hvg.hu 2021. november. 15. 07:43

Népszava: Szinte üresen nyílik majd meg az új Néprajzi Múzeum

A lap úgy tudja, hogy egyetlen kiállítás készül csak el a tavaszra tervezett megnyitóra. A múzeum szerint több tárlat is elkészül addig.

A kezdeti nettó 25,970 milliárd forintról mostanra 32,9 milliárd forintra emelkedett a Városligetben épülő új Néprajzi Múzeum kivitelezésének költsége – írja a Népszava, amelynek információi szerint az elszálló árak ellenére az épület a jövő tavaszra ígért megnyitásakor csaknem üres lesz. A kivitelezést a Mészáros Lőrinc-féle ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. végzi.

 A lap úgy tudja, hogy a nyitásra csak az úgynevezett interaktív kerámiagyűjtemény készül el, az állandó és ifjúsági kiállítás nem. Az utóbbi tervezési folyamatainak abbahagyására júniusban utasította a Városliget Zrt. a feladattal megbízott Atelier Brücknek GmbH-t. Ennek ellenére a munka ellenértéke 76,5 millió forinttal emelkedett, mivel a műszaki tartalom is változott.

A Népszava szerint a kerámiatér összesen 161 négyzetméter, ami a teljes kiállítótérnek alig 3,8, a teljes épület területének pedig alig fél százaléka. Pedig a múzeum a nyáron még azzal számolt, hogy a jövő tavasszal egy, a múzeum hazatérését bemutató látványos időszaki kiállítással nyitnak.

A Néprajzi Múzeum lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint ugyanakkor a Kerámiatér mellett több tárlat is elkészül tavaszig. Az épülettel egyszerre nyílik meg a „Megérkeztünk” című időszaki kiállítás több, mint 1000 négyzetméteren, és a tavaszi nyitásra kész lesz a MÉTA elnevezésű interaktív, 500 négyzetmétert meghaladó múzeumpedagógiai és ismeretátadási egység. Az ifjúsági kiállítás és a gyűjteményi állandó tárlat néhány egysége egy későbbi időpontban fog megnyílni. A közleményben hangsúlyozzák, hogy sem a modern múzeumi nemzetközi praxisban, sem a korszerű múzeumi működésben nem gyakorlat egy új épületben minden tartalmi elemet a nyitás napjára időzíteni.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.