Vállalkozás hvg.hu 2021. június. 25. 14:01

Megállapodtak a béremelésről a legnagyobb állami közszolgáltatóknál

Többet kapnak majd a MÁV-Volán, a Magyar Posta és a Vízmű dolgozói is.

Hároméves bérmegállapodás keretében

július 1-jétől évente átlagosan 5 százalékkal, 2023-ig összesen 15 százalékkal emelkedik

az egyes állami tulajdonú vállalatoknál dolgozók bére – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Mager Andrea június 25-én fogadta a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének (STRATOSZ) elnökét, valamint a szakszervezeteket tömörítő három konföderáció (Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, Magyar Szakszervezeti Szövetség) vezetőjét. Azután bejelentette, hogy a tulajdonos iránymutatása alapján a legnagyobb közszolgáltató vállalatoknál lefolytatták a szükséges egyeztetéseket az érdekvédelmi szervezetekkel.

A megállapodás értelmében a hároméves bérfejlesztés évenkénti mértéke társaságonként eltérő lehet:

  • A MÁV-Volán Csoport 2022-ben és 2023-ban 10–5 százalékkal emeli a béreket.
  • A Magyar Postánál 2021-ben 4 százalékkal, 2022-ben 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal nő a postások alapbére.
  • A Nemzeti Vízműveknél dolgozók alapbére pedig 2021-ben 4, 2022-ben 7, 2023-ban 4 százalékkal emelkedik.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.