Vállalkozás hvg.hu 2021. május. 11. 12:37

Erdősítésbe fogott Lázár János dohányiparos barátja

A hódmezővásárhelyi vállalkozó dohánytermelő szövetkezete 570 millió forint támogatást kapott erdőtelepítésre. Tavaly az erdősítésre kapott pénzen túl 714 millió forintot utalt az államkincstár nekik dohányra.

A MADOSZ Első Dohánytermelő, Beszerzési és Értékesítő Szövetkezet tavaly októberben kapta a félmilliárd forintot meghaladó támogatást az erdősítésre, ezt a hodpress.hu vette észre, ahogy azt is, hogy a szövetkezet az idén márciusban vette fel a tevékenységei közé az erdőművelést. A szövetkezetet a trafiktörvény kidolgozásában közreműködő Sánta család, és velük több közös dohányiparhoz kapcsolódó üzletben is érdekelt Veszelovszki család alapította még 1999-ben. A két család egy másik szövetkezetet is működtet, így tavaly összesen egymilliárd forintot meghaladó támogatást kaptak a Magyar Államkincstártól, miközben a szintén érdekeltségükbe tartozó dohányellátó cég 4,1 milliárd forint osztalékot fizetett 2020-ban.

A MADOSZ 2020-ban 714 millió forintot kapott támogatásként a dohánytermeléshez, ebből 78 millió forintot földalapú támogatásként utalt a szövetkezetnek az Államkincstár, ami hozzávetőleg 1000 hektár után jár. A két család 2001-ben alapított egy másik szövetkezetet is, az ADOSZ-t. Ez a társaság tavaly 337 millió támogatást kapott, földalapú támogatásként 23 millió forintot utaltak a szövetkezetnek, így a két szövetkezet együtt közel 1400 hektáron gazdálkodhat, és összesen egymilliárd forintot meghaladó támogatáshoz jutottak 2020-ban. Ebben nincs benne az erdősítésre októberben nyert támogatás, legalábbis az Államkincstár ilyen címen nem tüntetett fel összeget, csak olyanokat, amelyek a dohány termeléséhez kapcsolódnak.

Csongrád megyében messze a legtöbb pénzt nyerte a Sánta és a Veszelovszki család szövetkezete az erdősítésre a Vidékfejlesztési Programban, de a többi megyében is alig nyertek százmilliós összegeket. Egy kiugró esetet találtunk: Baranyában a szigetvári Bio-Zselic Kft. 1,4 milliárd forintból ültethet fákat. A tulajdonos egy vadászatszervező kft.-t is üzemeltet.

Az erdőtelepítésre szánt 50 milliárd forintos keretre a Vidékfejlesztési Programban lehet pályázni az év végéig, a kormányzati honlap szerint eddig 2215 támogatásról döntöttek, Csongrád megyében 115, Hódmezővásárhelyen 2 pályázat nyert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Dezső András 2021. június. 18. 06:30

Nagyban megy az ügyeskedés a vagyonőröknél, a focimeccsek biztosítása pedig aranybánya

Sorra buknak be az adókkal trükköző vagyonvédelmi cégek, legutóbb az NBI-es focimeccsek biztosításáról híres Tóth Csaba és társai kerültek emiatt pácba. De milyen módszerekkel próbálják kijátszani az államot, mire jók a "dobós cégek", miért van sok pénz a meccsek biztosításában és kik azok, akik még a csalókat is meg tudják kopasztani?