Vállalkozás hvg.hu 2021. május. 07. 07:43

Németország a gyógyszercégek mellé áll, nem támogatja a vakcinaszabadalmak feloldását

Többek szerint is ezek a szabadalmak okozzák a vakcinahiányt a világon, de a gyógyszercégek mellett Németország sem akar ilyet.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Nem a szabadalmi jogokkal van a probléma Németország szerint a koronavírus elleni vakcinák gyártásában, hanem a termelési kapacitásokkal, ezért szerintük az utóbbit kell még tovább növelni – írja a BBC. Az ország ezért nem támogatja a szabadalmak feloldását, amit még India és Dél-Afrika javasolt ősszel, nemrég pedig az Egyesült Államok is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A javaslat mögött álló gondolat az, hogy a szabadalmak csak korlátozzák a vakcinák fejlesztésén dolgozó többi gyógyszercéget, ami a világ jelentős részén (főleg a szegényebb országokban) vakcinahiányhoz vezet, ezért azt kérik, nem csak a szabadalmat, de a technológiát és már meglévő információkat is osszák meg a gyártók.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, az Európa Unió kész tárgyalni a szabadalmak feloldásáról, bár ő maga nem tartja jó ötletnek, Franciaország és Olaszország pedig már kifejezték támogatásukat.

A gyógyszercégek álláspontja szerint ez a döntés viszont biztonsági és minőségi kockázatokat hozna a vakcinagyártásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!