Vállalkozás hvg.hu 2021. május. 04. 13:17

Benyújtotta a kormány Magyarország 2022-es költségvetését

A parlament június elején már szavazhat is a büdzséről.

Varga Mihály pénzügyminiszter ünnepélyesen átadta Magyarország 2022-es költségvetését Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének.

A pénzügyminiszter azzal indokolta a költségvetés korai, tavaszi benyújtását, amivel évek óta mindig: a kiszámíthatóságot szolgálja, ha a gazdasági szereplők minél előbb megtudják, mi várható. (A 2021-es költségvetés módosítása épp az Országgyűlés előtt van, azt felülírta menet közben az élet.) Latorcai szerint az országgyűlés június 11-én vagy 14-én szavazhat a tervezetről.

A büdzsé fő számai már korábban megismerhetőek voltak a Költségvetési Tanács tervezetről készített véleményéből. A kiadási főösszeg számszerűen 28 406,2 milliárd forint, a bevételek összege ettől jelentősen elmarad, a hiányt a kormány a GDP 5,9 százalékával egyenértékű összegre tervezi. Emiatt a Költségvetési Tanács és külön a jegybank is kritizálták a tervezetet.

Varga Mihály a büdzsé ünnepélyes benyújtása alkalmával azt mondta, a magas hiányt a négy központi cél teljesítése indokolja: a munkahelyteremtés, a családok támogatása, az adócsökkentés és a beruházások ösztönzése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság hvg.hu 2021. május. 16. 07:00

És akkor már a fideszes polgármesterek is tiltakoznak a kormány terve miatt

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek az állami támogatás hiánya miatt az önkormányzatok, amelyek most lakásállományukat is elveszíthetik. Közben a kormány benyújtotta az EU-nak a tervet arról, mire költené a koronavírus-válság utáni helyreállítási támogatást, Varga Mihály pedig adócsökkentéseket jelentett be. Ez még úgy is belefér, hogy 800 milliárd forintot folyattak ki a NER-nek a járvány alatt. Az élet pedig megállíthatatlanul drágul Magyarországon. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.