Vállalkozás hvg.hu 2021. március. 02. 17:30

Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől

A nagyobb áruházláncok képviselői napi kapcsolatban vannak a kormánnyal, de azt, hogy milyen új szabályok jöhetnek, nem tudják. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a jelenleginél rövidebb vagy hosszabb nyitvatartási időre lenne-e szükség.

„A vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a felfutást. Addig szükség lehet szigorításokra is” – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Blikknek adott interjúban. Kásler Miklós egyúttal azt pedzegette, hogy be kellene zárni a nem létfontosságú boltokat.

Úgy fogalmazott: „Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre.

Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani.”

„Kevesebb ostobább dolgot tudok elképzelni a járvány elleni küzdelemben, mint az emberek zárt területre való összezsúfolása” – reagált a miniszter mondataira Kunetz Zsombor. Az egészségügyi szakértő Facebook-oldalán azt írta, ha tovább csökkenne a nyitvatartási idő, „kevesebb idő állna rendelkezésre a bevásárlások megtételére, miközben ettől az intézkedéstől nem csökkenne a bevásárolni kívánók száma. Ergo egyszerre több ember lesz egy időben az üzletekben”.

Szerinte éppen ellenkezőleg kellene cselekedni: „növelni a rendelkezésre álló időt, azaz a nyitva tartást meghosszabbítani, miközben szabályozzák a négyzetméterre eső emberek számát”. A hvg.hu-nak azt mondta, a vásárlási idősáv esetleges újbóli bevezetése lenne

az egyik legkárosabb megoldás,

mert ebben az esetben is szűkülne a vásárlásra fordítható idő, és egyszerre sok ember zsúfolódna össze a boltokban. Kunetz Zsombor hozzátette: az emberek napközben home office-ban vagy a munkahelyükön dolgoznak,

kik vásárolnak napközben? Az idősek. A vásárlási sáv tehát így is, úgy is megvan.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szintén azzal a javaslattal állt elő még korábban, hogy négyzetméter alapon határozzák meg, egy áruházban, azon belül is egy helyiségben egyszerre hány ember lehet. Bubenkó Csaba elnök a hvg.hu-nak most azt mondta, számítanak szigorításra, noha a szakszervezettel nem egyeztetett erről eddig a kormány. „A dolgozókban benne van a félelem, hogy bárki elkaphatja a vírust”, ezért a szakszervezet hivatalos levélben fordult az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárságához, kerüljenek előbbre az oltási sorban a kereskedelmi dolgozók. Válasz még nem érkezett.

Közben Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is arról beszélt az állami tévében, hogy elképzelhetőnek tartja a szigorítást a védekezésben, „mert a vírusmutánsok miatt egyre többen fertőződnek meg, és kerülnek kórházba”. Részleteket azonban nem mondott.

Eddig egyedül Székesfehérváron döntöttek úgy a képviselők, hogy vásárlási sávot ajánlanak a 65 év felettieknek a városi piacon. Cser-Palkovics András Facebook-oldalán azt írta, az idősek a következő két hétben 12 és 13 óra között menjenek vásárolni. A kereskedők kiesését 10 százalékos bérletidíj-kedvezménnyel segítené cserében az önkormányzat. A polgármester úgy fogalmazott, az idősek saját belátásuk szerint a vásárlási sávon kívüli időben is mehetnének a piacra, „azonban a megjelölt egy órát nekik szeretnénk fenntartani”.

Tárgyalási csiki-csuki

A nem létfontosságú üzletek és szolgáltatások ideiglenes lezárásáról először Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt múlt pénteken egy interjúban. A szakember akkor azt mondta, megfontolandó, nem kellene-e bezárni a bevásárlóközpontokat is, mivel vendéglátóhelyek híján ezek váltak találkozóponttá, így hozzájárulhatnak a járvány terjedéséhez. A hvg.hu úgy tudja, az érintett bevásárlóközpontokat nem kereste meg ezzel kapcsolatban a kormányzat.

„A szakterületet irányító ITM államtitkársággal napi kapcsolatban vagyunk (ezt szó szerint kell érteni), álláspontokat megfogalmaztunk” – ezt már Vámos György, a multinacionális áruházláncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára írta a hvg.hu-nak, hozzátéve, hogy a változások a járványhelyzettől függenek. Vámos szerint „megoldási lehetőségeket nem lenne szerencsés a súlyosbodó járványhelyzetben latolgatni, akár javaslatokról, akár találgatásokról lenne szó. Ez oktalan pánik-, vagy éppen illúziókeltéshez is vezethet, hiszen teljesen érthető okok miatt mindenki reménykedik a kedvezőbb lehetőségekben”.

Egy másik szervezetnek, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetségnek sincs semmilyen információja a korlátozásokkal kapcsolatos intézkedések előkészítéséről. „Az operatív törzs az aktuális járványügyi adatok és a várható változások, tendenciák ismereteiben hoz mindig döntést és mi csak a döntést követően rendelkezünk információval” – írta Neubauer Katalin, főtitkár, aki szerint tavaly a legnagyobb problémát az okozta, hogy a korlátozások a vásárlókra vonatkoztak és nem az üzletekre. „A tavaly tavaszi rendelet értelmében a vásárló nem mehetett be bizonyos üzletekbe, de egyesek szerint ez nem jelentette azt, hogy az üzletet be kellett zárni. A megfogalmazás konfliktusokat okozott a bérbeadók és az üzletek bérlői között. A bérbeadók ragaszkodtak a bérleti díjhoz, mondván, csak bemenni nem lehet a vásárlónak az üzletbe, kinyitni ki lehetett az üzletet. Ezért most azt kérjük, hogy ha hasonló korlátozások lesznek, akkor a kormány teremtsen tiszta jogi környezetet, mondja ki, ha az üzleteket be kell zárni” – hívta fel a figyelmet.

A tavalyi példa

Tavaly, a járvány első hullámának idején csak az élelmiszerboltok, a patikák és a drogériák tarthattak nyitva 15 óra után is. Az erre vonatkozó kormányrendelet szerint délután 3 és reggel 6 óra között

  • az élelmiszert,
  • az illatszert,
  • a drogériai terméket,
  • a háztartási tisztítószert,
  • a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet,
  • továbbá a gyógyszertár,
  • a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet
  • és a benzinkút,
  • valamint a dohánybolt lehetett nyitva. (Később ez utóbbit is kivették ebből a körből.)

Szabálysértést követett el az, aki a nem megengedett időben vagy a nem megengedett módon tartózkodott az üzletekben, boltokban vagy egyéb helyszíneken. A szabálysértési pénzbírság legalacsonyabb összege 5 ezer forint, míg a legmagasabb félmillió volt. Azt, hogy minden bezárt-e, aminek be kellett, a rendőrség ellenőrizte.

Ezenkívül vásárlási idősávot is bevezettek: a 9 és 12 óra közti időszakot az időseknek tartották fenn. Az intézkedést sok kritika érte, egyebek közt az, hogy az idősáv utolsó órája kihasználatlan, és nehezíti a családok hagyományosan szombat délelőtti bevásárlását is. Változtatni azonban a kormány nem volt hajlandó a szabályozáson, a különleges bolti idősáv június közepéig érvényben volt. Akkor jelent meg az a kormányrendelet, amely mindössze csak azt írta már elő a járvány elleni védekezésben, hogy a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban kötelező maszkot hordani.

Ezt hozta a második hullám

Ősszel, a koronavírus újabb hullámában hivatalosan az Idősek Tanácsa kérte a vásárlási idősáv bevezetését a kormánytól, amely órákon belül lépett is: a tavaszitól eltérően hétköznap 9 és 11 óra között, míg hétvégén 8 és 10 óra között jelölték ki az idősek vásárlási sávját. Ezekben az időszakokban csak a 65 év felettiek mehettek boltba. Ez azonban nem aratott osztatlan sikert, a reméltnél kevesebb idős ment akkor boltba, amikor csak a 65 év felettiek lehettek ott, ráadásul a karácsonyi roham, és az ekkor már élő esti kijárási korlátozás miatt a maradék időszakban még több ember zsúfolódott be a boltokba. A rendelkezést néhány héttel később, decemberben felfüggesztették, és ez azóta is így van. Ezután Vámos György úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy egyenletesebb lett a forgalom az üzletekben. „A kétórás időablakok kivezetésével a kereskedelmi dolgozók és a vásárlók is nyugodtabbak, az utóbbiak így könnyebben veszik tudomásul, hogy a kijárási korlátozással összefüggésben este hétig el kell hagyniuk az áruházakat” – fogalmazott.

Az este 8 órától hajnali 5-ig tartó kijárási korlátozással együtt ugyanis azt is elrendelték, hogy a boltoknak este 7-kor be kell zárniuk. Az összesen több mint 120 ezer magyarországi boltból nagyjából 30 ezret érint máig, hogy a szokásosnál előbb kell bezárnia – összegezte a blokkk.com.

Az áruházak a vásárlók biztonsága érdekében további eszközökkel is éltek. Így például padlómatricákkal hívják fel a figyelmet a távolságtartásra, a pénztárakhoz pedig plexilapokat tettek. Lehetőségük van arra is, hogy korlátozzák az egyidejűleg használható bevásárlókocsik, bevásárlókosarak számát, és ezek nélkül akár belépést is megtagadhatják. Kötelezően elrendelt korlátozás azonban nincs.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.