Vállalkozás hvg.hu 2020. december. 08. 15:40

Varga Mihály: Január végéig marad a turizmus és vendéglátás bértámogatása

Az 50 százalékos bértámogatás mellett az adó- és járulékkedvezmények is megmaradnak az ágazatban. A kormány kiterjeszti az eddigi lépéseket az utazásszervezéssel foglalkozó cégekre is.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Fontos döntések születtek a turizmus és a vendéglátás ágazati képviselőivel való egyeztetés után – mondta Varga Mihály kedden. Az ágazati szereplők a pénzügyminiszter szerint azt jelezték, hogy bár az eddigi intézkedések nagy segítségükre voltak, de a veszélyhelyzet meghosszabbításával további támogatásra van szükségük. Ezért Varga Mihály bejelentette,

a kormány január végéig meghosszabbítja az 50 százalékos bértámogatást.

Ez a vendéglátás, a szálláshely, a művészet, a szórakoztatás és a szabadidő szektorokra vonatkozik, és a pénzügyminiszter számítása szerint 140 ezer munkahely védelméhez járul hozzá. Ha később az ágazat szereplői kezdeményezik, az intézkedések meghosszabbíthatóak.

Az adó- és járulékkedvezmények is megmaradnak – folytatta a miniszter –, így az ágazatban működő vállalkozások mentesülnek a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. Az eddigi lépéseket pedig kiterjesztik az utazásszervezéssel foglalkozó cégekre is.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.