Vállalkozás hvg.hu 2020. november. 22. 08:50

Parragh László: Rákérdeztem, miért kell négy helyettes Karácsony Gergely mellé

Az iparkamara elnöke kiáll az iparűzési adó felfüggesztése mellett, az szerinte más lapra tartozik, az önkormányzatoknak miből lesz pénze. Az önkormányzatok szerinte nem spórolnak.

Vannak, akik kiborulva reagáltak, mások elgondolkodnak rajta – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Indexnek adott interjújában az iparűzési adó felfüggesztéséről szóló korábbi javaslatáról.

Parragh szerint az iparűzési adó a mai formájában nem igazságos és korrekt. Európában nem véletlenül nincs ilyen adófajta, maximum csak hasonló Észak-Írországban, vagy kereskedelmi adó formájában Németországban. Probléma továbbá, hogy az iparűzési adó árbevétel-arányosan mindenkit terhel, függetlenül attól, hogy egy vállalkozás nyereséges vagy veszteséges, ráadásul csak az a település részesül belőle, ahol a cég be van jegyezve.

Mivel az iparűzési adó az önkormányzatok utolsó jelentős, önálló bevétele, Parragh javaslatát önkormányzati vezetők (fideszeseket is beleértve) nem fogadták kitörő örömmel. Erre reagálva az elnök azt mondta, „ez most egy kényelmi állapot, amiben az önkormányzatok vannak, számukra ez egy automatikusan befolyó bevétel, igazából tenniük ezért sok mindent nem kell. Ezért nem véletlen az az indulatrobbanás, amit lehetett érzékelni a javaslataim miatt”.

Parragh: Nem elég elengedni az iparűzési adót, minden más önkormányzati adót be kell fagyasztani

Parragh László azzal állt elő, hogy a vállalkozások egy évig ne fizessenek iparűzési adót. A települések vezetői szerint ebből a pénzből éppen hogy állami feladatokat látnak el az önkormányzatok.

„Az már egy másik kérdés, hogy az önkormányzatok működéséhez szükséges forrásokat a kormány milyen módon biztosítja” – mondta Parragh. Az iparűzési adóval kapcsolatos változtatások nem szerepelnek a 2021-es, az országgyűlés által már elfogadott adószabályok közt, de a MKIK elnöke szerint mivel egészségügyi veszélyhelyzet van, ez „ilyen formában nem bír jelentőséggel”.

Parragh szerint cégvezetői tapasztalatai azt mutatják, mindig lehet faragni a költségvetésből, de személy szerint ő ennek az önkormányzatoknál ennek szándékát sem érzékeli. „Lehetséges, hogy populistának hatott, de a fővárosi önkormányzatnál is rákérdeztem, hogy miért kell négy helyettes Karácsony Gergely mellé” – mondta Parragh. Az MKIK elnöke arról nem beszélt, a kormánynál rákérdezett-e, miért kell Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, vagy hogy kezdeményezte-e a minden vállalkozás számára kötelező kamarai regisztráció és tagdíj eltörlését.

Egyébként a kieső bevételek miatt az önkormányzatok természetesen megszorításokra kényszerülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról