Vállalkozás hvg.hu 2020. szeptember. 27. 14:29

Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását

A választók elutasították a javaslatot, hogy korlátozzák az uniós állampolgárok szabad munkavállalását az országukban.

Svájc ugyan nem tagja az EU-nak, de jelenleg elfogadja a szabad munkaerő áramlást és együttműködik Brüsszellel olyan területeken is, mint a közlekedés és az oktatás.

A nacionalista-populista Svájci Néppárt által napirendre tűzött kérdés lényege az volt, hogy meghatározzák a Svájcban letelepedő és munkát vállaló EU-állampolgárok maximális létszámát. A választók 63 százaléka elutasította a javaslatot, míg 37 százalék támogatta a tervezetet - írja a BBC News.

Jelenleg nagyjából 1,4 millió uniós állampolgár él a 8,6 millió lakosú Svájcban. A populisták javaslata szerint a munkavállalásnál, valamint a társadalombiztosítási és jóléti juttatások odaítélésekor a betelepülőkkel szemben előnyben kellene részesíteni azokat, akik Svájcban születtek.

Az ellenzők azzal érveltek, hogy ha a tervezetet megszavazzák, az gazdasági recesszióval fenyegeti az országot és több százezer svájci állampolgárt fosztana meg Európában a munka és a szabad élet lehetőségétől.

2014-ben egyszer már sikerült napirendre tűzni egy hasonló kérdést. Az akkori népszavazáson a szűk többség támogatta, hogy korlátozzák a Svájcban letelepedő és munkát vállaló EU-állampolgárok létszámát és jogait, de a parlament a gazdasági és társadalmi következményektől tartva végül nem emelte teljes egészében törvényerőre a döntést. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2021. január. 18. 20:00

Húsz év alatt kiderült, hogy „bontani nagyon szeretnek a magyarok”

Már a kétezres évek elején Budapest orrára koppintott az UNESCO, hogy talán nem kéne a zsidónegyedben házakat rombolni. Ehhez képest most megint arról beszélünk, hogy milyen épületek tűnnének el a negyedben. De szabad-e egyáltalán bontani a védett zónában? Mi ellen véd a műemléki státusz? Hogyan sorvadt el a hazai örökségvédelem, és mi köze a műemlékbontásoknak a magyarok egészségi állapotához? Interjú Klaniczay Péter és Lővei Pál műemléki szakértőkkel.