Vállalkozás hvg.hu 2020. szeptember. 19. 17:20

Szállodaépítés ellen ölelkeztek Tatán

Az Öreg-partján ötcsillagos luxusszállodát építenének, de a helyiek ezt nem akarják.

Élőlánccal tiltakoztak szombaton Tatán helyiek és civilek, hogy ne épüljön ötcsillagos, 120 szobás luxusszálloda a kiemelt természetvédelmi területen, az Öreg-tó partján. A munkát a Hell energiaital-gyártó cégcsoportjába tartozó Avalon Park Kft. végezné.

A helyiek és a civilek már korábban is tiltakoztak a beruházás ellen, szombaton pedig újabb ilyen akciót tartottak:

körbeölelték a tatai Öreg-tavat, hogy ezzel védjék a területet és értékeit.

“Az ötcsillagos szálloda, az ezzel kapcsolatos forgalom, és maga az építkezés is megengedhetetlen beavatkozás lenne a természeti környezetbe, a terület érintetlen természeti szépsége biztosan veszélybe kerülne. Többek között ez az, ami Tata egyedi vonzerejét adja” – mondta Lányi András ökofilozófus az Index tudósítása szerint a hétvégi megmozduláson.

Az Avalon Park Kft. májusban jelentette be, hogy a hasonló miskolctapolcai beruházásuk után Tatán is luxusszállodát építenének. A projektet a helyi önkormányzat is támogatja. Az Avalon akkor azt ígérte: az Öreg-tó az építkezés után is körbesétálható lesz, a szálloda 19 méternél nem lesz magasabb, mélygarázsban lehet majd parkolni, és az épület nem takarja ki a népszerű Eötvös Gimnáziumot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?