Vállalkozás hvg.hu 2020. szeptember. 15. 19:24

A Szijjártó Pétert jachtoztató Szíjj László 800 millióért épít utat és járdát

A 800 millió forintos tenderen korábban három cég is nyert, de végül mégis a Duna Aszfalt járt jól vele.

Összesen 803 millió forintért vállalta a Szíjj László tulajdonába tartozó Duna Aszfalt, hogy utat, járdát, közvilágítást, valamint vízelvezető rendszert épít Budapest XVII. Kerületében – írta a Népszava a keddi uniós közbeszerzési értesítő alapján.

Az augusztus 26-án megkötött, három tételes szerződés alapján az építőipari cég Rákospatak mellett és több rákosmentei utcában végez majd munkálatokat, szükség esetén pedig fákat is kivágnak az érintett nyomvonalon. A Duna Aszfaltnak a Swietelsky volt a versenytársa a pályázaton, ám hogy ők milyen összegű ajánlatot tettek, azt nem tudni.

A beruházásra eredetileg 2016-ban, még Riz Levente polgármestersége idején írt ki tendert Rákosmente. Az útépítési munkára 2019-ben három cég, a Penta, a Duna Aszfalt és az idén is próbálkozó Swietelsky is sikeresen pályázott, ám az önkormányzat elállt az útépítéstől, arra hivatkozva, hogy a három nyertes által kért 869 millió forint több, mint amit a projektre szántak.

Az új eljárásban már egy kisebb terület és kevesebb úthossz felújítását vállalta Szíjj László cége, 803 millió forintért, de ezt gond nélkül elfogadták.

A Népszava szerint a pályázattal megbízott közbeszerzési cég is érdekes, ugyanis a 2016-os ajánlati felhívásban Rákosmente még a Civilium Publicus Közbeszerzési és Tanácsadó Kft.-t jelölte meg. A Civilium mára elérhetetlen, jogutódja azonban vaskos állami közbeszerzésekből is ismerős lehet: a Meditkonzult Kft.-ről van szó, ami a 24.hu szerint külső szakértőként dolgozott a Magyar Közút Zrt.-nél.

Szíjj László az utóbbi időben nem igazán sikeres céges pályázatai miatt, hanem Szijjártó Péter külügyminiszter adriai luxusjachtozása miatt került be a hírekbe, mivel a hajó, amelyen a Fidesz politikusa vakációzott, az övé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!