Vállalkozás hvg.hu 2020. szeptember. 15. 13:12

Már látszik, mi jöhet a hitelmoratórium után

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint a törlesztések ütemezése lehet az egyik könnyítés a moratórium lejárta után.

A sérülékeny adósokra fókuszáló megoldás bevezetését javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a törlesztési moratórium lejárta után – mondta a Portfolio hibrid Hitelezés 2020 konferenciáján Fábián Gergely, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Fábián elmondta, a fennálló jogosult hitelállomány 40-50 százaléka van moratóriumban és 2000 milliárd forint likviditás maradt a lakosságnál és a vállalatoknál.

A háztartások esetében a magasabb kamattal rendelkező, rövidebb futamidejű, fedezetlen fogyasztási hitelek esetében, a vállalatoknál pedig a kis- és mikrovállalatoknál magasabb az átlagnál a moratóriummal élők aránya.

A Portfolio cikke szerint azt is elmondta az ügyvezető igazgató, hogy a moratóriummal élő ügyfelek 10-15 százaléka, 160-240 ezer háztartási adós lehet sérülékeny a jövedelmi helyzet és a munkaerőpiaci státusz változása, a moratórium nélkül várhatóan fellépő fizetési nehézségek alapján.

A moratórium lejárta után a Magyar Nemzeti Bank egy célzott, sérülékeny adósokra fókuszáló megoldást javasolt. Fontos szerintük, hogy átlátható és egyszerűen igényelhető, átmeneti és ösztönző megoldás jöjjön. Ilyen lehet Fábián Gergely szerint

a kamatfizetési kötelezettség fenntartása vagy a teljes törlesztések ütemezett visszavezetése.

A szakember szerint a cégeknél már bonyolultabb a helyzet, mert 14 ezer milliárd forint feletti szállítói kötelezettséggel is rendelkeznek, amire nem vonatkozik a moratórium. Fábián úgy gondolja, ha a vállalatok nem tudják fizetni a kötelezettségeiket, az továbbgyűrűzhet a gazdaságban.

Megfogalmazott némi kritikát is az MNB-s vezető. Mint mondta, jelenleg életképes vállalkozások és modellek is bajban vannak, viszont a reorganizációt nem támogatja a jogszabályi környezet és így csődeljárásból gyakran felszámolásba kerülnek a cégek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!