Vállalkozás Dobos Emese - Kaufmann Balázs 2020. március. 20. 19:30

A házhozszállítás segítheti az éttermek túlélését, de mi lesz a járvány után?

Mind az éttermek, mind a héten a munkájukat elveszítők mentsvára lehet az étel-házhozszállítás, a kérdés azonban az, hogy rendelnek-e annyival többet az otthon maradók, hogy ez segítség az újonnan futárnak jelentkezőknek és a vendéglátóhelyeknek.

Megrendeljük a kiválasztott ételt, online fizetünk, a futár a küszöb elé rakja, csenget és távozik is, nincs fizikai kontaktus – koronavírus idején ez lett az éttermi étkezésből. A Woltnál már ez a fajta házhozszállítás az alapértelmezett, a cég az éttermi partnereit is megkérte, hogy alakítson ki átvevő pontokat az előkészített ételekért érkező futároknak: ez nem különösebben kihívás, hiszen a budapesti éttermek már egy ideje (a turisták távolmaradása miatt is) kongnak az ürességtől. Sok hely egyszerűen egy asztalon hagyja a futár számára az összekészített fogást. „A legelső lépés az érintkezésmentesség volt számunkra, hogy a lehető legjobban védjük a futárokat. A második pedig az, hogy segítsünk a mostani helyzet miatt az éttermeknek” – mondja Juhász Alexandra, a Wolt marketingmenedzsere. Elkísértünk egy Wolt-futárt, aki megmutatta, hogyan dolgoznak ebben a megváltozott helyzetben:

Az éttermek 15 órás zárását hétfőn rendelte el a kormány, de már előtte is, egy hete folyamatosan jelentkeznek az éttermek a cégnél, azóta körülbelül 400 hely kereste meg őket – ez nagyjából a tízszerese az átlagos megkereséseknek, közülük százzal már el is indították az együttműködést. „Mindenki arra törekszik, hogy ne kelljen elküldenie az embereit” – teszi hozzá Juhász Alexandra, hozzátéve, hogy ilyen esetben a csomagolást kell az étteremnek biztosítania.

Eddig körülbelül 2000 szerződött futárral dolgoztak: mindenki egyéni vállalkozó és saját munkarendben dolgozik. Nagyon sokan jelentkeznek most futárnak is, közülük rengetegen már a napokban veszítették el a munkájukat, mindenféle területről érkeznek. „Bár eddig preferáltuk a tapasztalt futárokat, 1-2 héten belül mindenkire szükség lesz” – mondja.

Hasonló a helyzet a NetPincérnél is: az elmúlt egy hétben közel 500 étterem jelentkezett hozzájuk, 135-tel már leszerződtek. Ezek négyötöde budapesti, de egyre többen keresik meg őket a vidéki nagyvárosokból is, náluk is folyamatos a futárok toborzása. A járvány előtt is közel 2000 partnerük és körülbelül ugyanennyi futáruk volt, több mint 800 településről lehet náluk rendelni. A magyarok a járványt megelőző időszakban is gyakran rendeltek ételt, így nehéz pontosan megállapítani, hogy az elmúlt pár intenzív hét növekedéséhez mennyiben járult hozzá a vírus. A NetPincér több országos partner esetében is ingyenes kiszállításra állt át, valamint – akár 30%-os – kedvezményeket is bevezetett egy-egy népszerű termékre vagy menüre, hogy még elérhetőbbé tegye az online ételrendelést. A gyorsított csatlakozási lehetőségeken túl a cég meglévő partnerei részére felajánlotta az ideiglenes, heti elszámolási lehetőséget is, így kompenzálva a beülős éttermiforgalom-csökkenésből adódó, hirtelen felmerülő likviditási problémákat.

Bár a Wolt többi országában tapasztaltak drasztikusan megugró forgalmat a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet miatt, Magyarországon egyelőre nincs szó ugrásszerűen növekedő rendelésekről az esetükben. Ezt nyilván az is magyarázza, hogy a kényszerből otthonmaradók, vagy a home office-ból dolgozók közül sokan maguk főznek. A tapasztalataik alapján az is napról-napra változik, hogy mit rendelnek az emberek.

Az éttermek számára viszont ez a túlélést jelenti, még úgy is, hogy ez akár profilváltást is szükségessé tesz. De az is kérdés, hogy a járvány után milyen gyorsan térnek vissza az éttermekbe az emberek. Így az is bizonytalan, hogy meddig és mennyi munkát tudnak biztosítani az újonnan felvett futároknak.

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.