Kijött egy olyan kutatás az USA-ból, ami után kétszer is meggondoljuk, milyen ételt adunk gyermekeinknek.
Azok a mérgező nehézfémek, amelyek a csecsemők agyának fejlődését akadályozhatják, akár a bébiétellel is bekerülhetnek a gyermekek szervezetébe – állítja egy új kutatás, amelyről a CNN számolt be.
Az eredményeket túlzás nélkül nevezhetjük megdöbbentőnek: 168, az Egyesült Államokban forgalmazott bébiételt vetettek tüzetes vizsgálat alá és 95 százalékukban találtak ólmot, 75 százalékukban kadmiumot, 73 százalékukban arzént és 32 százalékukban higanyt. Ha mindez nem lenne elég, a kutatók megállapították azt is, hogy az ételek negyede mind a négy fent említett mérgező nehézfémet tartalmazta.
Volt olyan babáknak szánt élelmiszer is, amely az egészségügyi hatóság szerint elfogadható ólommennyiség tízszeresét tartalmazta – persze már eleve az kérdéseket vet fel, hogy van-e elfogadható ólomszint egy bébiételnél.
A rossz hír, hogy korábban egy másik - az amerikai egészségügyi hatóság által végzett - kutatás is hasonló eredményre jutott, akkor 39 tesztelt ételből 33-ban találták meg a fent említett 4 mérgező nehézfém egyikét. A felmérések szerint a legnagyobb kockázatot azok az ételek jelentik, amelyekben rizs, édesburgonya vagy gyümölcslé volt.
Nem csak az USA-ban vannak gondok
Ahogy korábban arról a hvg.hu is beszámolt, az Egészségügyi Világszervezet – többek közt Budapesten is végzett – vizsgálata szerint a bébiételek és -italok felében lévő kalória több mint 30 százaléka cukrokból származott, vagyis ezeket akkor sem kéne hat hónaposnál fiatalabb bébinek adni, ha az van ráírva a címkéjére, hogy lehet.
A WHO ezért a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja a baba féléves koráig, a boltokban árult kiegészítő babatáplálékokat pedig nem szabad hat hónapos kor alatti csecsemőknek ajánlani.