Peter Knoll elmondása szerint a Gundel Étterem és a miniszterelnöki menza somlóija közötti tízszeres árkülönbséget a helyszín, a séf, az alapanyagok és az ételek elkészítésének, tálalásénak különbsége adja. Azt is mondta, hogy Orbán semmilyen befolyással nem volt sem az árképzésre, sem a kínálatra.
Interjút adott a 24.hu-nak Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője azután, hogy a múlt héten kiderült, a Gundel Étterem üzemelteti a Várba költöztetett új Miniszterelnökség menzáját, ahol feltűnően nyomott árakon kínálják az ételeket, miközben az étteremben nem ez a jellemző.
Knoll – aki 1995 óta él Magyarországon és 2018 februárjától dolgozik a Gundelnél – az interjúban elmondta, bár most mindenki a menzáról beszél, ez számukra csak egy nagyobb megbízás része volt, a konkrét tenderkiírásban a Miniszterelnökség hivatalos rendezvényeinek étel- és ital szolgáltatására és a Karmelita kolostorban működő konyha üzemeltetésére kerestek szolgáltatót.
A pályázaton novemberben nyertek, azóta a catering eseményekre még nem szerződtek le, de már felvették a kapcsolatot a protokollosztályokkal az igények miatt.
Knoll azt is elmondta, hogy egyébként a menza önmagában is enyhén nyereséges tudna lenni (hogy mennyire, azt nem árulta el), viszont ha csak arra írták volna ki a pályázatot, akkor nem indultak volna a tenderen, a Gundel számára a profit ugyanis a rendezvény-cateringben van.
Az étterem ügyvezetője arról is beszélt, hogy vannak különbségek a Miniszterelnökség menzáján és az étteremben kínált ételek között, bár a receptek alapelve hasonló, de például
a Gundel Étteremben szabadon tartott biocsirkéket használunk, a menzán pedig egyszerű csirkéket. Ha a Gundelben rendel tésztát, a konyhánkon készített, házi tésztát kap, a Karmelita menzán természetesen nem.
Knoll elmondása szerint viszont az étterem és a menza stábja nagyrészt ugyanaz lesz, kérdésre pedig azt is elmondta, hogy Litauszki Zsolt, a nemrég igazolt sztárséf fogja felügyelni a menza konyháját is, amelyet egyébként egy sous chef vezet.
Arról, hogy miért kerül 270 forintba a Miniszterelnökség menzáján a Gundel Étteremben egyébként 2700 forintba kerülő Somlói galuska, Peter Knoll azt mondta, az árkülönbséget a helyszín, a séf, az alapanyagok és az ételek elkészítése, tálalása adja, hogy a Gundelben gyönyörű környezetben felszolgálók szolgálják ki a vendégeket és Zsolnay-készlettel terítenek, az ételek tálalására nagyon sok idő és energia megy el, míg
a Karmelita menza egy önkiszolgáló étterem, ennek megfelelő adagokkal. Ez így mind együtt indokolja az árkülönbséget.
"Amit a menzán felszolgálunk, az egy nagyon egyszerű somlói galuska, több helyen is látni róla képet. De ha a Gundel Étteremben megnézi ugyanezt, jelentős a különbség az elkészítésben és a tálalásban" – tette hozzá. Azt is elmondta, az árképzéssel kapcsolatban az étterme maga döntött:
Senki nem mondta, hogy ez az ár, ennyiért kell árulni. Az én döntésem volt, hogy milyen árakon üzemeltetjük a menzát, de a döntésben szerepet játszott, hogy az ott dolgozók korábban milyen árakon ettek.
– tette hozzá, arra utalva, hogy a parlamenti menzán is kedvezményes áron ehetnek az ott dolgozók.
Arról, hogy a Miniszterelnökség menzája zárt lesz, Knoll azt mondta, ez nem az ő döntésük volt, ők szeretnének minél több embert kiszolgálni, "de az épület sajátosságaiból ered, hogy nem tehetünk ezzel kapcsolatban semmit".
Elmondása szerint Orbán Viktorral korábban ugyan már találkozott, amikor a Gundelban fogadott vendégeket, de más kapcsolatuk nincs, nem ismeri a miniszterelnök étkezési szokásait, és Orbán ízlése sem befolyásolta, hogy mit kínálnak a menzán, csak annyi volt a megkötés a tenderkiírásban, hogy a menzán nagyrészt magyar alapanyagokkal kell dolgozni, az ételnek pedig a magyaros és a nemzetközi konyha keverékének kell lennie. Tartottak egy teszthetet is, elmondása szerint ekkor készült az étlapról a sajtót bejáró fotó is.
Peter Knoll arról is beszélt, hogy a botrány kirobbanása óta rengeteg gyűlölködő kommentet és telefont kaptak.