Vállalkozás hvg.hu 2019. január. 10. 17:22

Cafeteria: eddig nem jött be a kormány számítása

A vállalkozások nem törik magukat, hogy cafeteria helyett fizetést adjanak a munkavállalóknak, akik sok kedvezménynek búcsút inthetnek.

Nem engedik el a cafeteriát a cégek, bár a megváltozott feltételekhez alkalmazkodnak – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. A cégek között jelenleg két irány tapasztalható – mondta a HVG-nek Fata László juttatási szakértő. Azok, amelyeknél 2018-ban volt cafeteriakeret választható elemekkel, jellemzően 2019-ben is megtartják ezt, de felülvizsgálják a kínált elemeket. Ennek során sok esetben a kínálat szűkítését jelenti a kedvezményesen adható juttatások számának drasztikus csökkenése.

Sok vállalkozás felkínálja a munkavállalóinak a cafeteriakeret egy része vagy egésze kifizetésének lehetőségét bérként. Azok a cégek pedig, amelyeknél nem volt rendszeres keret, csak alkalmanként adtak béren kívüli juttatásokat, egyedi megoldásokban gondolkoznak.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél is hallanak olyan visszajelzéseket vállalkozásoktól, hogy a magasabb közterhek ellenére terveznek megtartani cafeteriaelemeket. Régi, rögzült rendszerről van szó, ezért a szövetség úgy véli, néhány támogatott juttatást (például a munkavállalói mobilitást vagy öngondoskodást célzó kedvezményeket) érdemes lett volna megtartani.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

HVG
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.