Vállalkozás hvg.hu/MTI 2018. augusztus. 22. 18:38

A szakemberhiány és az építőanyagok drágulása keseríti meg az építőipari vállalkozók életét

Az ÉVOSZ szerint emiatt egyre nehezebb kivitelezőt találni, a határidők pedig kitolódnak.

A szakember és kapacitáshiány, valamint az építőanyagok árának emelkedése is egyre nagyobb gondokat okoz az építőiparban – derült ki az ÉVOSZ felméréséből. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége országos szinten 400, az ágazatban tevékenykedő céget kérdezett meg az építőipar helyzetéről. A vállalkozások úgy vélték, hogy a fizetőképes kereslet jelentősen bővült, a cégek nagy értékű szerződéseket tudtak kötni, viszont a legtöbb vállalkozás nem készült fel a növekvő keresletre, ezért egyre nehezebb kivitelezőt találni, a határidők pedig egyre inkább kitolódnak.

Az építőanyagok árának emelkedése is komoly feszültségeket okoz a piacon. Ráadásul még nincs vége: a válaszadók példaként említették, hogy a betonnál 13 százalékos, a téglánál 12 százalékos, míg a hőszigetelő anyagoknál idén egész évre vetítve 20 százalékos áremelkedésre számítanak.

A megkérdezett építési vállalkozások szerint a szektor bővülésének legnagyobb akadálya továbbra is a szakemberhiány, és a kapacitás korszerűtlensége. A hatékonyság növelést pedig nehezíti, hogy lényegesen nagyobb a segédmunkások aránya a foglalkoztatottakon belül, mint a korábbi években. A válaszadók szerint vélhetően negatívan befolyásolja majd a lakásépítési piacot, hogy 2019. december 31-e után az új lakás vásárlására vonatkozó áfakulcs a jelenlegi 5 százalékról ismét 27 százalékra emelkedik.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.