Vállalkozás MTI 2018. augusztus. 15. 13:54

A paksi atomerőműnek nem okoz gondot, hogy kevés a víz a Dunában

A folyó az eddig mért legalacsonyabb vízállása esetén is percenként 800 köbméter feletti hozamú, ami bőven kielégíti az erőmű és a tervezett 5. és 6. blokk hűtővízigényét. A jelenlegi négy blokk hűtésére percenként 100 köbméter vízre van szükség – mondta az atomerőmű kommunikációs igazgatója.

Az atomerőművet a létesítés előtti száz év legalacsonyabb Duna-vízállásához tervezték, "nem állhat elő olyan helyzet, amiben a biztonságos üzemeltetés veszélybe kerüljön" – fogalmazott. Az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapján azt közölte, hogy kedden Paksnál, a Balti-tenger közepes vízszintjéhez viszonyítva, 85,38 méter volt a Duna vízállása.

Kovács Antal elmondta: alacsony vízálláskor az atomerőműben egy három fokozatból álló intézkedési tervet hajtanak végre, jelenleg az első fokozatnál tartanak: gyakrabban ellenőrzik a szakemberek a vízszintet, a szűrőket, és azokat a berendezéseket, amelyekkel kiemelik a vizet a Dunából. A második fokozatban, amely 84,5 méteres szintnél lép életbe, állandó figyelemmel kísérik a hidegvízbeömlő csatornát.  A Duna felső szakaszán várható esőzések miatt a következő fokozatra nem lesz szükség – tette hozzá.

A kommunikációs igazgató kitért arra is, hogy a Duna hőmérsékletét 25 Celsius-fok felett folyamatosan figyelik; a folyó hőmérséklete 25 és 26 fok között van. Az elmúlt időszak meleg nappalai nem okoztak problémát azon kívül, hogy a hőkörfolyamat hatásfoka romlott, emiatt az atomerőmű teljesítménye fokonként néhány tíz megawattal csökkent – jegyezte meg Kovács Antal.

 

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.