Vállalkozás hvg.hu 2018. június. 28. 07:26

Ritka rafináltan lopott egymilliárdnyit egy magyar-szlovák banda

Négy évig tartó nyomozás végére tettek most pontot a rendőrök. A bűnszövetkezetben működő társaság egymilliárd forintos kárt okozott.

Bűnszövetségben, üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy tíz főből álló bűnözői csoport ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – közölték.

Mint írták, a szlovák és magyar állampolgárságú gyanúsítottak nemzetközi árufuvarozás során szállított árucikkek eltulajdonítására szakosodtak.

Úgy "dolgoztak", hogy strómanok bevonásával szállítmányozó cégeket vásároltak fel. Az így megszerzett társaságok nevében a bűnözők interneten keresztül nemzetközi fuvarozást vállaltak. A szállítandó árukért az elkövetői csoporthoz tartozó, hamis okmányokkal rendelkező sofőrök mentek el, csakhogy egyetlen esetben sem vitték a célállomásra a szállítmányt, hanem egyszerűen ellopták azt – derül ki a police.hu közleményéből.

A kamufuvarozók nem válogattak az árucikkek vonatkozásában: televíziókat, mosogatógépeket és szárítógépeket is lenyúltak, de volt, hogy autógumit, mosóport, kozmetikai termékeket, kávét, édességet és gyerekjátékot is megfújtak. Hogy ne bukjanak le, a "fuvarok" után a gyanúsítottak a szállításhoz használt teherautókat otthagyták, a hamis okmányokat pedig megsemmisítették.

A magyar hatóságok szlovák társszervvel együtt nyomoztak az ügyben. Így derült ki, hogy az csoport öt magyar és öt szlovák gazdasági társaság felhasználásával 2012 és 2015 között közel 50 szállítmányt fújt meg, amivel összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak.

A nyomozást befejezték, az ügy iratait valamennyi gyanúsított esetében vádemelési javaslattal küldték meg a Gödöllői Járási Ügyészségnek.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.