Vállalkozás hvg.hu 2018. június. 12. 10:01

Önti magába a kávét a munkahelyén? Van megoldás a függőségre

Egy átlag francia egy erős kávéval kezdi a napot az ébredés után, de még a reggeli előtt. Aztán már a munkahelyen kb. 11 óra körül jön a második, majd az ebéd után a harmadik, és végül valahol négy óra tájban a munkaidő végéig kitartó negyedik. Esetleg az ötödik. De hol a határ?

Ez a mennyiség nem káros, ha minden egyes adag egy kis csészét jelent. Még pozitív hatása is lehet a keringésre és a rákosodási folyamatok megakadályozására. De ha a küszöböt valaki túllépi, márpedig ez a jellemző, mert a mennyiség mindig kicsit több, mint egy csésze, már negatív folyamatokat eredményez a szervezetben a kávé fogyasztása. A Le Figaro most alternatívát kínál. Reggelire együnk minél több friss gyümölcsöt, narancsot, grapefruitot, kivit. Továbbá gabonapelyhet, és ne a sokak által imádott, sült péktermékeket, például a croissant-t. Aztán: vigyünk magunkkal az irodába citromból, gyömbérből készített keveréket, amihez mézet is érdemes adni. Fél liter hideg vízzel remek élénkítő ital készül belőle. Szárított gyümölcsöt, sárgabarackot, banánt vagy mandulát is érdemes majszolgatni, mert ezeknek is az agyat stimuláló hatásuk van. Ebédre együnk minél több zöldséget, petrezselymet, brokkolit, spenótot, spárgát, ha éppen szezonja van. Aztán az ebéd utáni kávét helyettesítsük egy ginzengből készült teával.

Végül, hogy azért valami kellemes is legyen, egy nagy falat jó minőségű étcsokoládéval zárhatjuk a munkahelyi étkezést. Ez, amellett, hogy élvezetet okoz, vasat és magnéziumot is juttat a szervezetbe. Tehát a táplálkozási tanácsadók, a maguk sajátos módszereivel, a munkahelyi kávéfüggőség megszüntetését javasolják. Persze van más módszer is: a délutáni szieszta, a húsz-harminc-negyven perces szunyókálás bátor felvállalása, mert ez is természetes gyógymód a fáradtság ellen. Innentől ki-ki maga döntse el, hogy kávéval, gyógynövényekkel, vagy a büszkén vállalt délutáni alvással csinálja végig a teljes munkanapot. Merthogy valamilyen lazítási technika vagy teljesítményfokozó nélkül a mai, gyilkos konkurenciájú vállalati világban lehetetlen végigcsinálni az elvben nyolcórás, de sokszor ennél hosszabb tényleges munkanapot.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.