Vállalkozás hvg.hu 2018. május. 29. 07:04

Szalámis szendvics helyett sztárséfek menüje Európa második legnagyobb repülőterén

A Roissy-Charles de Gaulle reptér Párizs első számú légikikötője, és az öreg kontinens egyik legnagyobb tranzitállomása is a világrészek között utazók számára. Jelenleg évente 70 millió utas fordul meg itt, és ebben a számban hatalmas biznisz rejlik.

 A repteret üzemeltető Lagardere-csoport, Franciaország egyik legnagyobb üzleti birodalma, most a vendéglátóhelyekre tesz.

Elég volt a világ minden táján meglévő gyorséttermekből, csináljunk valami egyedi franciát

– adták ki a jelszót. És az ötlet működni látszik: már három Michelin-csillagos séf is éttermet nyitott a Charles de Gaulle reptéren. Legutóbb Thierry Marx, a francia tv-műsorokból tízmilliók által ismert és kedvelt séf települt ki a reptérre, ahol megnyitotta a Le Teppan nevű éttermet. Reggel hattól este 10-ig van nyitva a vendéglő, egy ételsor ára 26 euró. De: ez nem hagyományos vendéglő: itt egy betérő vendég maximum fél órát tölt el. Egy nívós párizsi étteremben egy étkezési időszakban 35 komplett menüvel számolnak, a vendégek hosszasan elüldögélnek, és a lényeg a minőség. De a repülőtéren reggel hattól este tízig 900 vendég fordul meg, és többnyire sietnek, hogy ne késsék le a gépet. Tehát gyorsan elkészíthető ételeket kell produkálni, viszont Michelin-csillagos színvonalon.

Ez olyan, mintha a divattervezők királya, Karl Lagerfeld a H&M vagy C&A áruházaknak szállítana 10 eurós cuccokat

 – mondja Thierry Marx. De nem ő az első gasztronómiai király, aki a reptéri bizniszbe szállt be. A Roissy reptéren már két éve működik az „I love Paris” nevű étterem, amely már több nemzetközi díjat is kapott az angolszász kulináris sajtótól. Ennek tulajdonosa Guy Martin, aki a párizsi belváros egyik legpatinásabb vendéglőjének, a „Le Grand Véforur”-nak a sztárséfje. Nála is 25 euró egy gyors menü a reptéri éttermében, amely egy szendvicsbár helyén nyílt.

Persze a csillagos séfek csak a nevüket adják a reptéri éttermekhez, igaz, ott is jól képzett, de inkább a tömegtermelésre szakosodott szakácsok dolgoznak. A párizsi légikikötőt üzemeltető társaság 2020-ra legalább nyolc Michelin-csillagos éttermet remél Európa második legnagyobb repterére. A cél az, hogy a tranzitutasok azért válasszák Párizst átszállóhelyként, hogy ott egy igazán jót egyenek, ráadásul nem is csillagászati összegért. Persze minél többet költ a vendég, annál jobb a reptérnek és a csillagos vendéglőknek. Igaz, olyan elképesztő pénzszórásra, mint amilyet nemrég egy orosz, vélhetően dollármilliomos utazó produkált, nem számíthatnak rendszeresen: az orosz utas potom 12 ezer eurót költött az ebédjére és a kísérő italokra, miközben az átszállásra várt.

 

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.