Vállalkozás hvg.hu 2018. február. 26. 10:00

Illegálisan génmódosított takarmányt küldött Magyarország Szerbiának

Több európai országban is cirkált az EU-s felhasználásra nem jogosult biomassza, amelyből Magyarországra is került egy adag. A génmódosított szereket (GMO) teljesen tiltó Szerbiának gyártottunk belőle takarmányt.

Franciaország tavaly szeptember 28-án riasztotta az Európai Bizottságot (EB), miután felügyelő hatóságnak feltűnt, hogy illegálisan kerülhetett sor több ezer tonna génmódosított biomassza uniós országokba irányuló eladására – írta a Mérce.hu. Az EB szerint „két beazonosított esetben illegálisan adtak az állatoknak génmódosított alapú biomasszát”.

Az EB nem fedte fel a vétkes vállalat nevét, de a LeMonde forrásai szerint a japán agrár-élelmiszeripari óriás, az Ajinomoto-csoport két leányvállalatáról van szó. Az Ajinomoto gyáraiban 2016 áprilisa és 2017 októbere között termelt, kb. 7.350 tonna biomassza egy belga céghez került, és több tízezer tonna állati takarmány előállításához használták fel.

Ezt túlnyomórészt az EU-n kívüli országokba exportálták, de egy kisebb adag Magyarországra került belőle, ahol Szerbiába szánt takarmányt gyártottak belőle – miközben az utóbbi országban abszolút tilos a GMO-k felhasználása. Az inkriminált biomasszát halott génmódosított baktériumok alkotják, az általuk termelt aminosavat pedig adalékanyagként használják a kérődző állatok, sertések és lazacok takarmányában.

Bár az EB szerint a szóban forgó biomassza semmilyen kockázatot nem jelent az emberi egészségre, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) viszont úgy találta, hogy míg a lazacok esetében 13 százalékos arány alatt nincsenek kockázatok a fogyasztók számára, a négylábúaknál már nem lehet ilyen küszöböt felállítani.

A vitának jelentős a tétje, ugyanis számos olyan terméket állítanak elő az EU-ban, melyek eladása az Unióban nem engedélyezett, és a végső termékek fogyasztói Európán kívüliek. Teljes betiltásuk jelentős gazdasági tevékenységnek szabna gátat, vélik az ellenzők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.