Egyelőre nincs annyi tücsökliszt, hogy a gyártó összes pékségében árulhassák a tücsökkenyeret. Akik viszont hozzájutnak az új veknihez, annak ízletes és friss pékárut ígérnek.
A világon elsőként rovartartalmú kenyér kerül piacra Finnországban. A házi tücsök felhasználásával készült vekniket az egyik legnagyobb finn élelmiszeripari vállalat, a Fazer 11 áruházi látványpékségében árusítják péntektől.
Egy-egy Fazer Sirkkaleipä (Fazer Tücsök Kenyér) körülbelül 70 porrá őrölt házi tücsköt tartalmaz, a rovarhozzávaló a termék 3 százalékát teszi ki.
A finnek nyitottak az újdonságokra – indokolta a rovarkenyér forgalomba hozatalát Markus Hellström, a cég kenyér- és péksüteményrészlegének igazgatója, aki azonban hangsúlyozta, hogy a termék kifejlesztésénél a fő szempont "az ízletesség és a frissesség" volt.
Egy észak-európai országokban végzett felmérés szerint a finnek a legnyitottabbak a rovaralapú ételek iránt – mondta Juhani Sibakov, a Fazer innovációs igazgatója, aki állítja: finom, ropogós terméket sikerült előállítani. A bogaras kenyér "jó proteinforrás", emellett jótékony hatású zsírsavakat, kalciumot, vasat és B12 vitamint tartalmaz – tette hozzá. Talán ezzel is magyarázható, hogy a szokásos 2-3 euró helyett a tücsökkenyér darabját 4 euróért árulják.
A gyártó megjegyezte: egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő tücsökliszt ahhoz, hogy az újdonságot az egész országban forgalmazzák, de a cél az, hogy előbb-utóbb a Fazer mind a 47 pékségében kapható legyen a tücsökkenyér.
A tücsökkenyérről itt látható fotó.
A cég weboldalán és YouTube-csatornáján érdemes egyébként körülnézni, az élelmiszereikből készített ételeikről gazdag fotó- és videógyűjteményük van. Az alábbiban például a tücsökfogyasztást népszerűsítik.
A finn törvények november 1-je óta engedélyezik rovarok árusítását étkezési célra.
Rovartartalmú ételek öt másik európai ország szupermarketjeiben kaphatóak: Belgiumban, Dániában, Hollandiában, Nagy-Britanniában és Svájcban. Svájcban a Coop áruházlánc szeptemberben dobott piacra rovarból készült hamburgert és húsgolyót.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) támogatja a rovarok étkezési célú felhasználását. A FAO is arra hivatkozik, hogy egészséges, magas protein- és ásványianyag-tartalmú táplálékról van szó, amelynek az előállítása is környezetkímélő. ENSZ-adatok szerint a világon kétmilliárd ember fogyaszt rovart, az ehető fajok száma meghaladja az 1900-at.