A magyar sertéstelepek több mint harmada hepatitisszel fertőzött.
Az agrárszektor.hu azt írja, hogy a vizsgált magyar sertéstelepek 39 százalékában mutatták ki Magyarországon a hepatitis E-vírus jelenlétét, és lehetséges, hogy akár a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is tartalmazhatja a vírust. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a felmérést még 2004 és 2010 között végezte, mivel azonban a gyakorlat és a technológia azóta nem sokat változott, érdembeli változás a vírusfertőzöttség szintjében sem valószínűsíthető.
71 Celsius-fokos hőmérsékleten 5 percen át kezelve elpusztíthatók a vírusok, vagyis az általános személyi és konyhai higiéniai szabályok betartásával könnyen megelőzhető az emberi fertőződés, de például a disznótoron nem érdemes a friss kolbászhús kóstolgatásával kockáztatni – írja a lap.