Az egri pincészetek egyre magasabb szinten kapcsolódnak rá a (bor)turizmusra, a Szépasszony-völgybe folyamatosan költöznek be a neves borászok.
A portfolio.hu az egri borvidékről közöl hosszabb írást, amelyben megemlíti azt is, hogy egy új gasztro-kulturális-turisztikai központot hoznak létre a helyi borászatok. A Szépasszony-völgy emblematikus helyszíne a magyar borkultúrának, egy kiváló adottságú, zöld környezetben található terület. A pincékben például muzeális, valamint a borászok különleges - forgalomban nem kapható - évjáratai is megtalálhatóak, kóstolhatóak, és akár a borászokkal is beszélgethetünk.
Ezért is döntött úgy több, országosan ismert egri borászat, hogy beköltözik a völgybe, és közös erővel megpróbálják tovább fejleszteni a területet.
Az Ostorosbor tavaly nyitotta meg saját látványpincéjét, a Besenyei Borháznál jelenleg az utolsó simítások zajlanak, de Tóth Ferenc, Petrény Attila, vagy Sike Tamás is nyitott borozót a Szépasszony-völgyben, és hamarosan nyit a St. Andrea borait forgalmazó Kedves Wine bistro is.
Az ötletgazdák elképzelése szerint azzal, hogy folyamatosan megjelenik egy magasabb színvonalú vendéglátás, néhány év múlva olyan Szépasszony-völgy jöhet létre, ahol a vendégek (a turisták mellett hangsúlyozottan az egriekkel is számolnak) színvonalas kulturális, zenei programok mellett igényes környezetben tudnak minőségi egri borokat fogyasztani - és esténként akár több ezren is elférnek. 2 hónapon belül tehát már 10-12, az egri csúcsminőséget képviselő pincészet fog működni a völgyben, így érdemes azoknak is ellátogatni, akik eddig esetleg szkeptikusak voltak.