Magyarországon is egyre népszerűbbek a különböző utcai kaják, sőt már Magyar Street Food Egyesület is van, amelynek a vezetője most elmondta, mik a legfőbb trendek.
Soha nem volt ekkora a hazai street food-választék, a food truckok nemcsak megszaporodtak, néhány kocsi igazi ínyencségeket kínál az utca népének. Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület vezetője szerint a következő irányzatok a legmenőbbek:
- Klasszikus gyorskaja: hamburger, hot dog – A street food-őrület hajnalán ezek az ételek merítették ki a gyorskaja fogalmát. A vízparti büfé műfaja nem tűnt el, viszont alaposan átalakult: a fogások minőségi alapanyagokból, válogatott (legtöbbször magyar) termelőktől érkeznek. A legtöbb városban már nemcsak egy burgerező, hot dogos van, de választani sem csak a sima és a sajtos, vagy a majonézes és a ketchupos közül lehet.
- Utcára került nemzeti ételek – Olasz gnocchit, szerb pljeskavicát és mexikói burritót is kínálnak már street food gyanánt a magyar furgonok, sőt a Babuska nevű kocsi orosz nemzeti ételeket is kínál. Ha egy nap alatt szeretnénk végigenni Európát, a sort érdemes a belga wafel mestereinél, a Lekker! nevű food trucknál zárni.
- Az elcsábult mesterszakácsok – Egyre több az olyan autó, amit a kínálata alapján egyetlen kategóriába sem sorolhatunk. Nincs fő termékük, mégis imádja őket a közönség – ők az úgynevezett guruló séfek, akik szinte ugyanazt művelik egy apró büfékocsiban, mint az éttermek csúcstechnológiás konyháiban. Az ételekre mégsem kell órákig várni, és az utcán elfogyasztva is ugyanolyan finomak, mint a fehér abrosz mellett ülve.
- Gyorsan és édesen! – Egyedi street food-irányzatot képviselnek a desszertes, édességes truckok, a mozgó fagylaltozók, palacsintázók, vattacukros kocsik. Ezt a műfajt a gyerekek, családok kedvelik a leginkább, ezért évről évre egyre többen alakítanak ki erre a célra is furgonokat.
- Medvekarom és füstölt hús – A street food műfajában külön kategóriát alkotnak az ún. smokeresek, akik minimum 12, de van aki 20 (!) órán át is kitartóan füstöli a különböző húsokat. Miután elkészülnek, egy különleges, medvekaromként emlegetett kesztyűvel tépik cafatokra a húsokat, hogy szendvicsekben, salátákban tálalják saját maguk főzte BBQ-szószokkal.
- Ázsia varázsa – Külföldön már hódít, ezért számíthatunk rá, hogy hamarosan nálunk is megjelennek az ázsiai ételeket kínáló büfékocsik. Erre ösztönzi a szakmát az ország első Food Truck Rally-ja is, ahol a részt vevő furgonoknak öt meghatározott ázsiai fűszerből kell választaniuk, és ebből alkalmi fogást kreálniuk a rendezvényre.