2016. február. 01. 07:19 MTI Utolsó frissítés: 2016. február. 01. 10:22 Vállalkozás

Megijedtek a baromfisok, felzabálja a piacot az áfacsökkentés

Az áfacsökkentésnek köszönhetően megnövekedett sertéshúsfogyasztás a baromfifélék fogyasztásából vett el, legrosszabbul a csirkével és pulykával foglalkozók járnak - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke a Világgazdaság szerint.

Miután a január elsejei áfacsökkentésnek köszönhetően látványosan esett a sertéstőkehúsok ára, más ágazatok szereplői is lobbiznak a kedvezményes, 5 százalékos áfáért – írta a VG.

"A január végeztével rendelkezésre álló adatokat korrekt módon értékelni fogjuk. Az már most látszik, hogy számokkal tudjuk bizonyítani, hogy a diszkriminatív áfacsökkentés negatív hatást gyakorol a baromfiágazatra" – mondta a lapnak a BTT elnöke. 

VG szerint a napokban a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa jelezte, hogy szeretnék elérni a halászati élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra mérséklését, és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is bejelentette, hogy a tejágazat megsegítéséhez az első és legfontosabb lépés a fogyasztói tej áfájának 5 százalékra csökkentése.

hvg360 Kovács István 2025. április. 22. 12:30

Minden harmadik magyarnak zsírmája van – ha az elhízás és az alkoholfogyasztás nem lenne elég

Hárommillió magyar zsírmájbeteg van, és a legtöbbjük nem is tud erről. A háttérben az elhízás és az alkoholfogyasztás áll, a következmény pedig akár halálos betegség is lehet, májzsugor és rák is kialakulhat – mondta Pár Gabriella belgyógyász, hepatológus. Jó hír, hogy a betegség egy ideig visszafordítható. De hogyan léphetünk fel mi magunk a zsírmáj ellen, mielőtt rosszra fordul? Mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj, és mennyi alkohol fogyasztása mellett tarthatunk a zsírmájtól?