Vállalkozás HVG 2012. március. 09. 09:07

A pálinka még mindig jó biznisz

Az Agárdi Pálinka Főzde gazdálkodásának tizedik évében 320 milliós bevételig jutott, és évi 100 ezer palack pálinkát készít. Idén a bevétel stagnálására számítanak, de új termékekkel erősítenék piaci helyzetüket.

Végel Dániel

Az Agárdi Pálinkafőzde árbevétele a cég közlése szerint 2010-ig minden évben nőtt, tavaly pedig a gazdasági nehézségek ellenére 2011-ben tudták tartani az előző évi 322 millió forintos forgalmukat; idén a tavalyihoz hasonlóra számítanak. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint 2010-ben 366,72 milliós árbevételt értekel az egy évvel korábbi 3339,24 millió után. A társaság adózott eredménye ebben a sorrendben 3,69, illetve 10,86 millió forint volt.

„Első bevételeink elsősorban a barátok, ismerősök meggyőződéséből fakadó vásárlásaiból származtak. Ma már országos lefedettséggel forgalmazzuk pálinkáinkat.” – mondta Vértes Tibor az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa és a 2009-es év főzőmestere. Az indulás évében 5 000 palackot készítettek és ez a szám évről-évre nőtt: 2008 óta már több mint 100 000 kézi palackozású, sorszámozott palack pálinka kerül ki az üstökből évente.

A 2001-ben 48 millió forint jegyzett tőkével 3 – két magyar és egy osztrák állampolgár – magánszemély által alapított, manufaktúraként működő Agárdi Pálinkafőzde kezdeti 100 milliós, zöldmezős beruházását az évek során újabb kapacitásbővítő és egyéb fejlesztések követték, például megépítették a vendéglőnek is helyet adó Látogatócentrumot. A társaság jegyezett tőkéje 2009. május végén 274,67 millió forintra emelkedett és új tulajdonosok is megjelentek.

A fejléc szövege
A főzde 10 éves fennállása során 148 magyar és 90 külföldi díjjal a szakma legrangosabb elismeréseit nyerte el – köztük a párlatok és pálinkák nemzetközi versenyén, a Destillatán megkapta „Az év pálinkája”, „Az év főzdéje”, „Az év főzőmestere” és a „Nemzetgyőztes” díjakat, valamint számos arany- és ezüstérmet.

Az Agárdi közel negyven termékből álló kínálatának legnépszerűbb tagjai az indulástól kezdve a kajszi, a cigánymeggy – amelynek neve mára összeforrt az Agárdival – és a körte. A főzde az évforduló apropóján idén 10 új italkülönlegességgel bővíti palettáját, és a cég vezetése arra számít, hogy ezzel tovább erősödik piaci pozíciójuk is.

A főzde a következő 10 évben is a manufaktúrában gyártott, minőségi pálinkagyártás meghatározó szereplője kíván lenni, és törekszik arra, hogy a pálinka a nemzetközi piacon is egyre nagyobb népszerűségre tegyen szert. Az Agárdi pálinka értékesítése 60-40 százalékban oszlik meg a hazai gasztronómia és a kiskereskedelem is. Külföldön is elindult az Agárdi értékesítése: Magyarország mellett már kapható Belgiumban, Németországban, Spanyolországban, Svájcban és Szlovákiában, prémium minőségű, magyar delikát termékeket forgalmazó üzletekben.

Magyarországon 10 éve hozzávetőleg még csak 20 kereskedelmi főzde volt, majd a pálinkarendelet hatására és az állam ösztönzésének köszönhetően (vissza nem térítendő támogatást nyújtott egyes technológiai fejlesztésekre) egyre több és igényes versenytárs jelent meg a piacon. Mára a kereskedelmi főzdék száma 100 körülire nőtt.

Itthon Bábel Vilmos 2025. január. 07. 14:32

„Azt mondta, el kellene mennem Indiába” – Orbán ájurvédikus gyógyító ismerőse Keralába közvetít ki magyar betegeket

Orbán Viktor egy indiai származású, Magyarországon élő ájurvédikus gyógyító oldalán tűnt fel az indiai Kerala államban, akiről azt mondja, ismeri, de azt már nem árulja el, honnan. Orbán azt is mondta: nem egészségügyi kezelés miatt utazott ki. Nem messze onnan, ahol a miniszterelnök nyaral, van egy ájurvédikus klinika, ahova az indiai ismerőse Magyarországról közvetít betegeket kezelésre. Felhívtuk a klinikát, és beszéltünk valakivel, akit a gyógyító oda közvetített volna kezelésre.