2012. szeptember. 19. 05:35 MTI Utolsó frissítés: 2012. szeptember. 19. 08:51 Karrier

MN: megszűnik a felelés és a dolgozatírás a szakiskolákban

A nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv szerint a szakmunkásképzők diákjainak a jövőben nem kellene felelniük és dolgozatot írniuk, hanem az órai munka alapján kapnának jegyeket - írta a Magyar Nemzet (MN) szerdán.

A megszokottól merőben eltérő oktatási módszereket ír elő a pedagógusok számára a napokban nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv. Az új, háromévesre redukált képzésben kiemelt szerepet kap az egyénre szabott fejlesztés, az elméleti ismeretek halmozását pedig szituációs játékok, csoportfeladatok váltanák fel – írja a Magyar Nemzet.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által összeállított tantervi javaslat heti 12 közismereti órát ír elő a szakiskolások számára, amelyből 5 testnevelés, 2 pedig idegen nyelv, vagyis magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre egyenként mindössze heti 45 perc jut – írja a lap.

Az iskolatípus egyik jellegzetessége a beilleszkedést szolgáló, osztályközösség-építés elnevezésű tantárgy, amely nem azonos a hagyományos osztályfőnöki órákkal, ezért nem is lehet az ott megszokott adminisztratív feladatokkal, programszervezéssel eltölteni az időt.

Az óra célja, hogy a sokféle általános iskolából érkező, többségében alulszocializált, motiválatlan, ismerethiányokkal küszködő tanulókat a korosztályt érintő témák – például médiafogyasztás, családi élet, tolerancia – feldolgozásával közösséggé formálja – tette hozzá a Magyar Nemzet.

Minden hír a koronavírus-járványról