Karrier hvg.hu 2011. december. 16. 19:00

Óvatosak a magyar vállalatvezetők, de maradnak a munkahelyek?

Óvatosak a magyar vállalatvezetők a közeli jövő kilátásait és a finanszírozási környezet alakulását illetően a környező országok cégvezetőihez hasonlóan. Régiónkban a stabilitás fenntartása és a munkahelyek megtartása a legfontosabb – derült ki az Ernst & Young legutóbbi felméréséből.

Biztatóak az eredmények a következő évre vonatkozó vállalati célokat illetően az Ernst & Young globális Tőkebizalmi barométer felmérésében: a több mint ezer - a világ különböző ipari ágazataiban működő nagyvállalati vezető - válaszadó fele újra a növekedésre kíván koncentrálni. Magyarországon és a régióban még a vállalatok stabilitásának megőrzése a leggyakoribb cél (54 százalék), míg a válaszadók 16 százaléka úgy gondolja, továbbra is a túlélésért küzd.

A munkaerő megtartása mindenhol elsődleges szempont, a magyar válaszadók 44 százaléka jelölte meg ezt prioritásként. Hazánkban a megkérdezett vállalatvezetők 24 százaléka számol saját cégénél a foglalkoztatás bővítésével, míg a globális válaszadók 36 százaléka szerint várható a munkahelyek számának növelése.

A hazai cégvezetők válaszai a legtöbb esetben közel álltak a régiós átlaghoz. Tendenciájában jelentős különbség érzékelhető viszont a globális felmérés eredményei, valamint a régiós és magyarországi várakozások között.

Horváth Szabolcs

A magyar cégvezetők a kutatás szerint óvatosabbak a gazdaság alakulását és a finanszírozási lehetőségeket illetően, mint külföldi kollégáik - a válaszadók 78 százaléka továbbra sem számít gazdasági növekedésre. A hazai és a globális adatokat összevetve viszont kiderül, hogy a világgazdasággal kapcsolatban a magyar cégvezetők sokkal derűsebben látják a jövőt, mint a nemzetközi átlag.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.