2010. július. 22. 22:58 MTI Utolsó frissítés: 2010. július. 22. 23:10 Karrier

Az egyetemre, főiskolára jelentkezők 70 százaléka bejutott

Az összes felsőoktatásba jelentkező több mint kétharmada (69,6 százaléka), azaz 97 706-an felvételt nyertek valamilyen szeptemberben induló képzésre - olvasható a felvi.hu-n a ponthatárok meghúzása után közzétett elemzésben.

Az összegzés felidézi, hogy tavalyhoz képest tíz százalékkal növekedett a felsőoktatásba jelentkezők száma, az egy évvel ezelőtti 127 283-mal szemben idén 140 303-an adták be jelentkezési lapjukat. A mesterképzésekre jelentkezők aránya továbbra is dinamikusan nő, a tavalyi mintegy 17 ezer után idén több mint 28 ezren adták be felvételi kérelmüket valamilyen mesterszakra. A több mint 97 ezer bejutó közül 362-en a maximális, azaz 480 ponttal büszkélkedhetnek - ezzel vélhetően az áhított és első helyen megjelölt képzésen és intézményben folytathatják tanulmányaikat. Összesen 84 szakon van maximális pontszámot elért jelentkező, ezek közül a legtöbb 480 pontos pszichológia, általános orvos és gazdálkodási és menedzsment szakon.

Felvételi után, egyetem előtt
Stiller Ákos

Alapképzésre, valamint egységes, osztatlan képzésekre összesen 69 581-an jutottak be, 1400-zal kevesebben, mint a tavalyi felvételi során, a mesterképzésekre felvettek száma ugyanakkor mintegy 4 ezerrel nőtt. A felvételt nyertek valamivel több, mint 50 százaléka alap- vagy egységes, osztatlan képzés nappali munkarendjén kezdheti majd meg tanulmányait; a mesterképzésben a nappali és a levelező munkarendre felvettek aránya nagyjából megegyezik. 

A felsőfokú szakképzésre bekerült mintegy 12 ezer hallgató túlnyomó többsége nappali munkarendű képzésben vehet majd részt. A többi munkarend részaránya egyre szűkül, tavalyhoz képest tovább csökkent az esti munkarendű képzésre, valamint a távoktatásra felvételt nyertek aránya. 2009-hez képest az államilag támogatott képzésre felvettek száma 3 ezer fővel növekedett, a költségtérítéses képzésre felvettek száma ugyanakkor kevesebb, mint 600 fővel múlja felül a tavalyi statisztikát.

A felvételi ponthatárokról bővebben az Eduline oktatási portálon is olvashat.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?