2010. június. 29. 13:50 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. június. 29. 13:41 Karrier

Az átlagbéreken túl: mennyit keresnek az egyes szektorokban?

Az átlagfizetések mellett a jövedelmek mediánját is vizsgálta a Merces legújabb felmérésében. Eszerint a legtöbb szektorban jelentős különbségek vannak az átlagbérek és a bérek középértéke között.

Míg az átlagfizetések nagyságát néhány kirívóan magas fizetés jócskán megemelheti, a medián A medián a valós középértéket mutatja. A Merces felmérésében résztvevők 50 százaléka keres ennél többet.

Az elmúlt egy évben a felmérésben résztvevők átlagjövedelme 209 ezer forint volt, míg a fizetések mediánja 180 ezer forint. A két érték között a legnagyobb különbséget a tanácsadási szektorban találták (személyzeti, pénzügyi, munkavédelmi, energetikai tanácsadási tevékenységet folytató cégeket tekintetbe véve), ahol a jövedelmek átlagértéke 303 500 forint, a medián viszont ennél 32 százalékkal alacsonyabb volt: 230 ezer forint.

Dudás Szabolcs

Az ingatlanokkal foglalkozó vállalatoknál az átlagbér 264 600 forint, a medián 200 ezer forint volt. A pénzügyi tanácsadással, pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégek esetében az átlagjövedelem 268 100 forint volt tavaly, a medián pedig 217 ezer forint. A lízinggel foglalkozó cégek alkalmazottai átlagosan 302 400 forintot kerestek, bérük középértéke azonban csak 250 ezer forint volt. Hasonló a helyzet a könyveléssel, könyvvizsgálattal foglalkozó cégeknél is, ahol az átlagfizetés 202 500 forint volt, a medián viszont 160 ezer forint. Az építőipari cégeknél a középérték 162 900 forint volt, az átlagfizetés pedig 199 300 forint.

A felmérésben résztvevő szakmák közül a gazdasági/pénzügyi igazgatói (a középérték 700 ezer forint), az értékesítési igazgatói (a középérték 450 ezer forint), valamint főkönyvelői (a középérték 400 ezer forint) pozíció esetében van esély a legmagasabb jövedelemszint elérésére.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?