2006. február. 01. 13:41 MTI Utolsó frissítés: 2006. február. 01. 13:41 Karrier

Nőtt a munkanélküliség az euróövezetben

Az euróövezetben decemberben átlagosan 8,4 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya a novemberi 8,3 százalékról, miután sokáig változatlan volt, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán.

Elemzők főleg a németországi helyzetet okolták a váratlan növekedésért. Az EU átlagában a munkanélküliség továbbra is 8,5 százalékos maradt. Az európai helyzet ugyanabban a körben forog néhány éve: a nagy munkanélküliség rontja a fogyasztói bizalmat, az pedig érezhetően fékezi a gazdasági növekedést. A munkáltatók erre költségcsökkentéssel, azaz leépítésekkel, termelés-kihelyezéssel reagálnak, aminek tartós következménye a gyenge lakossági kereslet.

A munkanélküliségi csúcstartó az arányt tekintve továbbra is Lengyelország az EU-ban, a második helyezett Szlovákia, a harmadik Németország, a negyedik Franciaország – az utóbbi kettő a két legnagyobb gazdaság az euróövezetben.

A munkanélküliség aránya az EU-ban, %

Ország

December

November

Október

Ausztria

5.2

5.2

5.2

Belgium

8.5

8.5

8.5

Finnország

8.4

8.4

8.3

Franciaország

9.2

9.3

9.3

Németország

9.5

9.3

9.1

Görögország

nincs adat

nincs adat

nincs adat

Írország

4.3

4.3

4.2

Olaszország

nincs adat

nincs adat

nincs adat

Luxemburg

5.6

5.6

5.6

Hollandia

4.7

4.7

4.8

Portugália

7.5

7.5

7.5

Spanyolország

8.5

8.6

8.7

Euróövezet

8.4

8.3

8.3

Dánia

4.4

4.5

4.5

Svédország

nincs adat

nincs adat

nincs adat

Nagy-Britannia

nincs adat

nincs adat

4.9

Ciprus

5.8

5.9

6.1

Csehország

7.8

7.9

7.9

Észtország

6.7

6.9

7.2

Magyarország

7.3

7.3

7.3

Lettország

8.3

8.5

8.7

Litvánia

6.8

6.7

7.0

Málta

7.9

7.7

7.8

Lengyelország

17.2

17.3

17.4

Szlovákia

16.1

16.3

16.5

Szlovénia

6.4

6.5

6.4

EU

8.5

8.5

8.5

Forrás: Az EU statisztikai hivatala

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?