Itthon hvg.hu 2024. augusztus. 30. 08:44

Milliárdos költségvetési csalás miatt emeltek vádat 18 emberrel szemben

A szervezet parfümeladással trükközött, ebből jött össze a hatalmas összegű csalás.

Egy bűnszervezetet vezető férfi 2018 és 2020 között fiktív áruértékesítési és számlázási láncot alakított ki – írja közleményében a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség. Az Esztergomhoz közeli székhelyű cég kéthetente-havonta parfümöt vásárolt belföldi cégektől, majd az illatszereket egy szlovák gazdasági társaságnak eladta. A szlovák cég ezután ismét magyar cégekből álló értékesítési láncon keresztül adta el a termékeket, ami végül visszakerült a bűnszervezetet vezető férfi cégéhez.

Ezzel a folyamattal látszólag alapot biztosítottak a cégnek a termékbeszerzés utáni levonható áfa feltüntetésére és a fizetendő áfa minimalizálására.

A főügyészség tizennyolc személlyel, köztük a bűnszervezet hat tagjával, valamint további cégvezetőkkel szemben nyújtott be vádiratot a Tatabányai Törvényszékre. A bűnszervezet tagjaival szemben letöltendő szabadságvesztést, közügyektől eltiltást és két vádlott esetében pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség. A többi elkövetővel szemben kilenc esetben kértek letöltendő szabadságvesztést, két esetben pénzbüntetést és egy esetben közmunkát.

A főügyészség a bűnszervezet egy tagjával és további négy elkövetővel egyezséget kötött. A vádiratban összesen közel 1 millió 200 ezer forint mértékű vagyonelkobzást is indítványoztak a vádlottakkal szemben, és 122 millió forintot meghaladó vagyonelkobzást azzal a céggel szemben, mely a bűncselekmény folytán ezen összeggel gazdagodott.

Nyitóképünk illusztráció.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.