Itthon hvg.hu 2024. augusztus. 01. 13:17

Szeptemberben szavazhatnak a terézvárosi lakosok, hogy be akarják-e tiltani az Airbnb-t

,,Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását airbnb-típusú szálláshelyként?” Erre a kérdésre válaszolhatnak a VI. kerület lakói szeptember 2-a és 16-a között.

Svájci mintára minden háztartásban eljuttatunk egy kiadványt, amely tartalmazni fogja a teljes tiltás mellett és ellen szóló érveket, illetve szakmabelieket és lobbistákat is megszólaltatunk egy konferencia keretében – számolt be a szavazás kezdeményezéséről Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere.

Soproni Tamás

Ügydöntő szavazást tartunk az Airbnb-ről. Hiszem, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben jó, ha közösen és közvetlenül döntünk. Ilyen eset az is, ha egy olyan jelenség szabályozását tervezzük, amely…

Az ügydöntő szavazásra azért van szükség, mert az mindenkit érint, “van, akinek a megélhetést jelenti, másnak olcsó szálláshelyet, sokan gyűlölik, mert zavarja otthonuk békéjét, mások észre sem veszik, hogy váltogatják egymást a lakók szomszédukban. Áldás vagy átok az airbnb? Tiltsuk be vagy hagyjuk békén?” – teszi fel a kérdést Soproni.

Az önkormányzat tavaly 670 millió idegenforgalmi adót szedett be az ilyen típusú szállláshelyektől, ugyanakkor rengeteg problémát okoznak az itt élőknek, és részben ezek hatására ürülnek ki a belvárosi kerületek. Egy 2020-as országgyűlési felhatalmazás alapján az önkormányzatok megszabhatják, hogy a saját kerületükben hány napra adható ki egy évben egy szálláshely.

A szavazáson egyetlen kérdésre válaszolhatnak majd, a 16 éven felüli állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.