Itthon hvg.hu 2024. február. 19. 12:26

Azonnali béremelést követel az ELTE ezer dolgozója

A nyílt levél aláírói szemléletes példával támasztották alá a helyzetüket, eszerint jelenleg egy záróvizsga bizottság docens elnökének kevesebb a bére, mint a sikeres záróvizsgájának másnapján pedagógus gyakornokként elhelyezkedő pályakezdőnek.

Több mint ezren írták alá azt a Facebookon megjelent nyílt levelet, amelyben az Eötvös Lóránd Tudományegyetem dolgozói azonnali béremelést követelnek. Álláspontjuk szerint ugyanis az egyetem vezetése által tavaly év elején megadott emelés mértékét felemésztette az infláció.

Az aláírók bár üdvözölték a közoktatásban tanító pedagógusok béremelését, egyúttal azonban szemléletes párhuzamban világítottak rá a saját bérviszonyaik tarthatatlanságára. Eszerint jelenleg egy záróvizsga bizottság docens elnökének kevesebb a bére (bruttó 504 480 Ft), mint a sikeres záróvizsgájának másnapján pedagógus gyakornokként elhelyezkedő pályakezdőnek (bruttó 528 ezer Ft). Úgy vélik, a közoktatási intézményekhez hasonlóan az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben is fel kell zárkóztatni a béreket.

Azt írják, hogy elengedhetetlen:

  • a munkáltatói döntésen alapuló illetmény (2021-22-től bevezetett “15+15%”) beépítése az alapbérbe
  • az így létrejövő garantált alapbérek legalább 50%-os azonnali emelése minden munkakörben és beosztásban; az oktatói-kutatói és a közalkalmazotti bértáblák felülvizsgálata,
  • a nemzetgazdasági átlagnak megfelelő garantált tanársegédi minimumbér bevezetése és bértáblában való rögzítése; a további oktató kollégák, illetve a kutatást-oktatást támogató kollégák bérezésének ehhez igazítása,
  • az inflációkövető garantált éves emelés.
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.