Itthon hvg.hu 2023. október. 21. 20:58

Az államtitkár azt üzente a kórházaknak, hogy az adósságrendezéshez véget kell vetniük a "gazdálkodási trükköknek"

Mélyelemzik a kórházak gazdálkodását, mielőtt a kormány elé vinnék az összesen 108 milliárdos adósságuk rendezését.

November elején kerülhet a kormány elé a kórházak – az orvosképzéssel foglalkozó egyetemekkel együtt összesen 108 milliárd forintosra taksált – adósságának rendezése – írja a Népszava. A lap szerint ezt az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) Balatonalmádiban tartott szakmai rendezvényén jelentette be Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

Az államtitkár (borítóképünkön) azt mondta, jó ideje tárgyal a kérdésről a pénzügyminisztériummal, és nem csak adósságrendezésről van szó, hanem arról is, hogy el tudják ismerteni, hogy változnak a költségek, vagyis minden drágult.

A lap szerint ehhez alaposan controlling elemzéssel kitisztítják a gazdálkodási adatokat, és elismerte, hogy

Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták, vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk.

Példát is hozott: az orvosok körbefoglalkoztatását, vagyis hogy egy szakorvos a főállás mellett máshol készenléti ügyeletet is vállal – papíron napi 0-24, havi szinten 1528 órában –, amivel havonta több tízmillió forintot bérszámfejtenek a munkájáért. Az államtitkár meg is üzente a kórház főigazgatóknak, hogy ennek vége van.

 

Annyira eladósodott egy országos egészségügyi intézmény, hogy a gyógyszercégek csak készpénz ellenében szállítanak

A beszállítók szerint nagyon rossz a helyzet, állítják, hogy az egészségügyi intézmények lassan egy éve nem fizetnek nekik.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.