Itthon hvg.hu 2023. szeptember. 27. 08:20

Októbertől bezár a Gödöllői Erdei Vasút

Vitézy Dávid csak reméli, hogy a helyi arborétum vezetősége meggondolja magát, szerinte rövidlátó döntésnek tűnik a kisvasút kiebrudalása.

A Gödöllői Erdei Vasút október másodikával végleg megszűnik. A helyzet előtt mi magunk is csalódva, értetlenül állunk

– írta kedden a Facebook oldalán a Gödöllői Kisvasút csapata. A bejegyzés szerint 2017-ben kezdett dolgozni az egyesület a vasút megvalósításán, akkor még a Gödöllői Erdészeti Arborétumot kezelő Pilis Parkerdő Zrt.-vel közösen.

A kisvasút létrejöttének célja az egyesületünk által összegyűjtött műszaki, történeti emlékek gyűjteményének méltó helyre való elhelyezése és bemutatása mellett a térség és az arborétum turisztikai felfuttatása is célkitűzés volt. Ennek sikerét az elmúlt évek drasztikus látogatószám-növekedése is mutatja – írták.

Azonban az arborétum kezelőt váltott, így azt a szerepet, amit korábban a Pilis Parkerdő vitt, egy új szereplő vette át. Az új szereplő más koncepcióban szeretné a területet hasznosítani, amibe a kisvasút valamiért nem illik bele. „A helyzettel egyetérteni nem tudunk, viszont a terület tulajdonosának döntése számunkra kényszerhelyzet” – írták.

Az egyesület pedig ajánlatokat vár magánszemélyektől és „minden olyan, legalább egy kilométer hosszú és két és fél méter széles egybefüggő erdős területtel rendelkező” szervezetektől, ahol „a turizmus fejlesztésében látják a jövőt”.

A poszthoz kommentelt Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár is. Azt írta, hogy a csapat nagyon kedves üzemet hozott létre, „nem csak a környék, de a budapestiek nagy örömére is. Elég rövidlátó döntésnek tűnik a kiebrudalása az arborétumból, remélem, meggondolják magukat az illetékesek. Addig is minden elismerésem az eddigi munkátokért!”

 

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.