Itthon hvg.hu 2023. augusztus. 14. 05:52

Ha minden kedvezőtlen tendenciát figyelembe kellene venni, 50 ezer forintba is kerülhetne egy gyerek havi közétkeztetése

Páger Zsolt szerint ez egy jelenleg hatályos törvény miatt 15-20 ezer forintnál nem lehet több a menzákon, viszont takarékossági szempontokból is fontos volna, hogy a hagyományos tálalással szakítva a svédasztalos módszerre álljanak át.

Az élelmiszerárakkal párhuzamos drágulás (33-34 százalék) van a menzákon is, de a szeptembertől esedékes árakról még azért nem lehet biztosat mondani, mert abba az önkormányzatoknak is van beleszólásuk – mondta Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének alelnöke az Inforádiónak.

Ahol az önkormányzat üzemelteti a menzákat, ott azonnal jelentkeznek a piaci hatások, míg ott, ahol ezt kiszervezték, a szerződésben meghatározott módon történik majd meg az emelés.

Páger elmondta, hogy egy gyermek esetében a napi három étkezést biztosító közétkeztetés díja 15-20 ezer forint lehet havonta, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy mindez egy jelenleg hatályos törvény miatt van így, ami előírja, hogy a térítési díj legfeljebb a nyersanyagdíj értékének összege lehet. Ha azonban a rezsinövekedést és a munkaerő-drágulást is figyelembe vennénk, 50 ezer forintos összeggel kellene számolni egyetlen hónapban egyetlen gyerekre, ez ráadásul korosztályonként változhat is – mondta el a szakember.

Az árak kordában tartása érdekében fontos volna a hagyományos tálalás felülvizsgálata is. A legjobb lenne a svédasztalos módszerre áttérni, mivel a megszokott verzió végén az étel 27 százaléka végzi a „kukában”, addig a svédasztalos megoldás (ami egy dabasi 8 osztályos gimnáziumban debütált) ennek a felét képes volt megmenteni.

„Sok okra vezethető ez vissza. Nem elsősorban a minőséggel van probléma, inkább azzal van a gond, hogy igen kevés étkezési idő áll rendelkezésre, bruttó 10-15 perc. Ez az ebédhez felszolgált 7-800 gramm étel elfogyasztására nem elegendő. Sajnos ma Magyarországon az intézményekben kevés az idő erre, de a svédasztalos tálalás erre is megoldást nyújthat, a gyerekek tudják, mi az, amit kedvelnek, azt is tudják, mennyi idejük van arra, hogy a kedvelt ételt elfogyasszák” – mondta Páger.

Hirdetés